All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Köpte fantastiskt läge

- Vi avslutade bara en annan stuga inte långt därifrån när Thomas insisterade på att han skulle komma på utsikten, säger Vivian Ramberg om stugan på Vesterøy i Sandefjord. Hon såg ingen skälig anledning till att de skulle gå för att titta på en gammal stuga så han var tvungen att gå ensam. Men han tog med sig en bra vän, som också är en arkitekt.

- Han kom tillbaka full av entusiasm, minns Vivian.

När hon såg dagen efter såg hon vad mannen skulle köpa, blev hon inte entusiastisk. - Kabinen var en ruin. Det var dåsigt, utmattat och utarmat, säger hon. Men hon gick med på att platsen var bra och att potentialen i den gamla stugan var stor.

Den nya stugan påminner lite om den gamla efter storskalig renovering. Den innehåller ett stort vardagsrum, fyra sovrum, badrum och hall. Dessutom finns ett nedre våning med kombinerat sovrum och källare, tvättstuga och bås. Runt den stora delen av hyttens södra fasad finns en stor terrass. Den sluttande tomten är väl preparerad och byggd i lämpliga nivåer med gräsmatta och blomsterbäddar.

  • Bild 1 av 8

Snygg och dynamisk: Den gamla vrakkabinen har totalrenoverats med ny panel, nya fönster och nya dörrar. Vivian bestämde var dörrar och fönster skulle stå och hur stora de borde vara. Detta gjordes för att bäst utnyttja de goda belysnings- och betraktningsförhållandena. Den långsträckta stugan har också fått taktak och en sidovägg som tillsammans bildar ett vardagsrum.

behålla fasad: Även Vivian och Thomas har förändrats mycket av den ursprungliga stugan, fasad oftast hålls som det var när kabinen byggdes 1962. Vid tillfartsväg och parkering, den har en sluten utseende, mitt emot havet fasaden är öppen med stor användning av stora fönster och altandörrar.

Vardagsrummet är ljust och mysigt inrett med en härlig kombination av nya och gamla. Sofforna har Vivian beställt från Spanien. Bordet har följt familjen i ett antal år, men för att passa in i sommarhelgen har Vivian målat den vit.

En liten av varje: Matsalarna är en blandning av arv och Vivian hänvisar till "några kvarvarande därifrån". För att få en hel, alla målade vita. Matbordet har Vivian mottaget från England. Bordsskivan, som är i Carrara marmor, är gjord av Sigvartsen Steinhuggeri. Tallerkenhyllen är ett arv av Vivians mormor. Lamporna ovanför bordet är från en av Sandefjords många fina interiörbutiker.

Ljus efter dag, mörk på natten. Vivian har monterat de vita lingardinerna med blendingsfòr. Detta gör det ljusa och känsliga sovrummet mörkt och bekvämt när du ska sova. Tips: I glas och ram: Skapa din egen bildvägg. Samla olika bilder med olika ramar på en vägg, men gruppera dem på ett snyggt sätt.Här Vivian samlat gamla familj fotografier, men du kan även använda olika bilder och kombinera den med några ramar där du skriver fina citat eller klistra fjädrar, etc.

Bath Havsutsikt: Air rum ligger där den ursprungliga köket var belägen. Den har direkt tillgång till terrassen och havsutsikt från badet. För att skapa en avslappnad, opretentiös och lite nostalgisk känsla är det bara duschzonen som är klädd med väggplattor. De återstående väggarna har en panelmålad i en färg ungefär densamma som golvplattorna. (Se tips 1, Små spegel)

Sovrummet, beläget i södra änden av hytten, hålls i antikvitet och något rosa. Vivians fascination för kineseri uttrycks i en tapet med motiv från öst, som de andra sovrummen, så det finns också garderob på varje sida av sängen. Det utnyttjar utrymmet på ett bra sätt, samtidigt som den ger en varm och mysig beröring till sängen. TIPS skåp med glas och gardin: Garderob med glasdörrar och en inuti liggande för att matcha inredningen / vägg färg verkar mindre massiv och gopptar därmed mindre utrymme visuellt, än en garderob med snäva dörrar.

Kort väg: Vivian är nedsänkt i familjen sommarparadiset. Kort resa till boende i Drammen gör hytten lätt att använda, även vid korta weekendresor.

Nya rumslösningar

Vivian, en utbildad inredningsarkitekt, har tillsammans med arkitekten Pål Beck utformat både rumslösningar och fasader.

- Några av de saker vi föll i med stugan var att den hade ett relativt stort bruttoområde. Naturligtvis skulle vi använda det på bästa möjliga sätt, säger hon. Det sociala och gästvänliga paret ville också ändra den ursprungliga slutna rumslösningen till en mycket mer öppen och social arena. Ett rymligt badrum och fyra bra sovrum var också på önskelistan. För att uppnå detta måste fler inre väggar slits.

Några fasändringar krävdes. Vivian utarbetade en önskad inredning plan och med handen gick hon in i kabinen och markerade där hon ville placera nya fönster i syfte att utnyttja både åsikter och dagsljus på bästa möjliga sätt. Det rådde då med arkitekten för att säkerställa en harmonisk fasad och ett bra tekniskt resultat.

Stugan uppgraderas med en helt ny elanläggning och ny rörledning. Yttertaket och inredningen har renoverats och dörrarna och fönstren har ändrats. Trots det faktum att mycket har förändrats verkar dagens ihåliga kropp fortfarande vara i harmoni med den ursprungliga arkitekturen.

Modern och nostalgisk stil

Naturligtvis har inredningen Vivians signatur. "Jag har betonat att det ska vara avslappnat, opretentiöst och osant," säger hon. För att få det har hon varit försiktig med att använda material och möbler som har vad hon kallar själ.

- Jag gillar en modern stil, men fortfarande så nostalgisk att jag måste blanda några älsklingartiklar från mamma och mormor, säger hon.

- Jag är också en fan av att använda vad du tycker om, oavsett mode, säger Vivian. Hon är inspirerad av både functionalism och den mer humöriga 1900-talstilen. Därför finns en underbar blandning av rena linjer och mer överdådiga dekorationer i stugan.

ADVERT

Mest populära