All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Bostäder drömmar under bar himmel

De senaste åren har norrmän ersatt kök och badrum. År 2006 är utseendet riktat mot andra rum i hemmet, och i synnerhet utomhusutrymmet får stor uppmärksamhet.

- Vi känner att gränsen mellan inifrån och ut har blivit mer flytande. Under senare år ser vi att matborden har blivit alltmer långa och stolarna blir mer bekväma. Det här är ett tecken på att vi spenderar mer tid utomhus och att vi också vill ha mer komfort på utemöblerna. Lounge atmosfären från TV-rummet flyttade ut, säger regissören Brian Djernes av dansk firma Cane-line som specialiserat sig på utemöbler.

Trädgården är möblerad med fåtöljer, soffor och solstolar. Lyxiga paviljonger ersätter glasfack. Alla stilar med tillbehör som paraplyer, textilier och burkar i nuvarande färger.

- Vi upplever i större utsträckning oss som hela dekoratörerna i vardagsrummet. Konsumenterna vill ha möbler och inredning. Och möblerna ska kunna flyttas in och ut efter behov och efter vädret, förklarar Djernes.

presentabel och bekväm

En annan tydlig trend är att utemöbler bör vara underhållsfritt och av hög kvalitet. Cane-Line Outdoor-kollektionen är designad av skandinaviska designers med en känsla av stil, komfort och funktionalitet. Utemöbler tillverkas i Hularo fibrer som är mycket slitstarkt och tål variationer av årstiderna med hällande regn och brännande solen. Trädgårdsmöblerna är UV, färg, vatten och frostbeständig och behöver inte underhåll. Därför har de flätade utemöblerna vunnit i skandinaviska trädgårdar.

Den danska företaget Cane-line var först med att använda nyutvecklade högteknologiska fiber, och har gått i spetsen sedan den första kollektionen lanserades 1998.

Scandinavian Outdoor design

I Outdoor Collection 2006 / 2007 har Cane-line fortfarande samarbetat med möbelarkitekterna Johannes Foersom och Peter Hiort-Lorentzen. De två kända danska konstruktörerna har utvecklat den enkla skalstolen Shellton och den festliga gungstolen Explore i en bra lounge-serie. Årets stora nyheter till trädgården är Kingston.

ADVERT

Mest populära