All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Brasa, brasa korg och täcke: Endast mat!

norrmän vet hur man roar sig, men utekosen ofta reserverad för sommarsäsongen som är ibland lite för kort. En eldstad skapar atmosfär hela året och värmer väl. När vårtorna är mysiga i kallfjärnsolen drar vi ut, och kanske kan du även äta middag i trädgården? Barnen kommer att älska det.

Följ den här länken för att se vad Felleskjøpet rekommenderar för bra recept för brasan.

En myriad av möjligheter

praktiskt taget alla större byggnad leveranskedjor och många butiker säljer bålpanner, bålkurver och brasa. Naturligtvis kommer det också att finnas varierande egenskaper. Därför kanske du vill tänka på hur mycket du förväntar dig att använda en sådan öppen spis innan du köper den dyraste. De billigaste eldstäderna kostar 200 kr, medan det är lätt att få mellan 5 000 och 10 000 kr för de dyraste.

Planera en fin uteplats där en sådan spis är centralt beläget, hittar du norska tillverkade eldstäder kvalitet i Promek i Valdres säljs online. En annan stor återförsäljare av eldstäder är Espegard, som säljs i många byggvaror. Priserna varierar från två till fyra tusen kronor för de vanligaste produkterna.

Tänk säkerhet och undvika problem

Eftersom dessa spisar är mobil, är det upp till dig att hitta den skyddade och bästa platsen för att uttrycka det. Det är emellertid viktigt att först överväga brandskydd.

- Det finns så många olika modeller som säljs, att jag inte kan ge några specifika råd, säger civilingenjör på norska Fire Protection Association, Thor Kr. Adolfsen.

I allmänhet ber han oss att vara medvetna om att det skulle vara långt borta från brännbart material som väggen, framtak eller golv. Om eldstaden är att stå på en terrass, bör det vara sten eller betongplattor under fötterna som annars skulle bränna märken i träet. Torrt gräs bör också vara försiktig. Naturligtvis får utrymmet inte vara för blåsigt, och barn och djur bör väl tas om hand i närheten av elden.

- Så jag skulle nog rekommendera att se en vilken typ av trä du bränner, säger han, och berättar att något brinnande lugna såsom björk, medan skog och ved av gran kommer spruta.

Dessutom använder inte gnista plånböcker, och att det är viktigt att se till att elden är ordentligt släckt så att glöden inte riskerar att blåsa ut när du lämnar den öppna spisen.

- Jag kan också rekommendera en gnistskyddare, säger han.

Trädgården är enkelt

- har en mobil ugn i trädgården, det finns ingen säsongsbegränsningar, men det är viktigt att komma ihåg att det är förbjudet genom antändning av eld i skog och öppna eller stänga den 15 april och den 15 september betonar han.

Bredvid gnistskydd, kan det också vara lämpligt att överväga ett lock på elden, både för att undvika att vind fångsterna i aska och glöd, men också hindra den från att sprida sig utåt, medan det kommer att skydda för regn.

Underhåll

- Oavsett var sådan öppen spis står, kan det vara bra att täcka det när det inte används, så det inte rostar, till exempel Adolfsen.

Om du tömmer kaminen regelbundet och smörjer den med pannolja innan du torkar den, kan du förvänta dig ett långt liv och gott om mat med utrustningen.

ADVERT

Mest populära