All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Stor grå kula - din nya vän i trädgården

stor grå Slug infördes till Norge i mitten av 1900-talet, men det var först 2011 som den fick sitt nuvarande namn. Snigeln kan också kallas stor naken spik, leopard naglar, tiger naglar, Limax flavus, akersnile, stor grå kula eller boasnegl och på latin är namnet Limax Maximus.

Spridningen sker huvudsakligen med växter och jord, och boakjølsneglen finns främst i trädgårdar, parker och kyrkogårdar. Tidigare har det börjat sprida sig till lövskogar. Boakjølsneglen är utspridda över det mesta av landet. Det är vanligast längs kusten, och finns hela vägen norr till Tromsø, men förekommer också i östra Norge.

Den spottiga Boakjølsneglen är en rovdjur i högre grad än andra nakna naglar. Det kanske låter konstigt, men boikjølsneglen är aggressiv och territoriell, och den lever av ängar och andra nakna naglar. Trädgårds ägarnas stora rädsla - brun skogssnigel - är bland de stora grå slug födelse och det är därför du bör ta väl hand om en sådan snigel om man tittar på det.

Boakjølsneglen orsakar inte skador på levande växtmaterial under normala förhållanden. Den enda anledningen till att den skulle kunna göra det är om beståndet blir för stort, men vanligtvis är det döda växter. Eftersom Boakjølsnegeln kan hjälpa till i kampen mot skadliga sniglar rekommenderas det vanligtvis inte att bekämpa det.

Egenskaper

• Vanligtvis gråfärgad. Hela mörkgrå och vita sniglar förekommer också.

• Mönster i grått, vitt och svart.

• mörkare band eller rader av fläckar Longitudinella, som kan vara ljusgrå med små svarta prickar.

• Krypesålens tre fält är ljusa.

• Om skruven förlängs kan den vara så lång som 12-20 cm.

Källa: Great Norwegian Encyclopedia, Bioforsk, Göteborgs Naturhistoriska museum

Se också:

Värme i duschen med avloppsvattnet

En ny installation kommer att värma upp duschvattnet med gråvatten.

ADVERT

Mest populära