All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Blå är varm

Blå är en färg förknippas med en klassisk stil, men också en färg som kommer och går i mode med jämna mellanrum. Den sista vi dekorerade med blåa färger var på 80-talet och 90-talet, och då hade vi några starka färgvariationer.

I ett historiskt perspektiv har blått haft många funktioner. I antiken var färgen reserverad för kungar och kejsare på grund av att den blå färgen var gjord av brutna ädelstenar och därför var mycket dyr. På 1700-talet kom indigofärgen från växter och sniglar och var därför mycket billigare och mer tillgänglig. De blågråa färgerna som användes på 1700-talet var vanligtvis förknippade med den gustavianska perioden i Sverige och gradvis mer nordiska länder. Kinesiskt vitt och blått porslin och turkiska och portugisiska plattor presenterade också flera interiörer i Europa vid denna tidpunkt. Under Art Nouveau i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet användes de blå gråtonerna i yttre och de mer kraftfulla blå färgerna i inredning. Till exempel var köket inrett i blått eftersom det enligt uppgift lämnade flugorna borta. Många inredde också sovrummet eller badrummet med blåa färger eftersom det var förknippat med vatten, renhet och kyla - något de gör idag också.

Under 2010 finns nya färgkombinationer och stilar som gäller. Frågor som vilka blå färger vi väljer och hur vi kombinerar blått med andra färger möts idag både färgkonsulter, inredare och återförsäljare.

interiørkonsulentvirksomhet Ellen Skifjeld har flera praktiska tips som blues ska vi välja, och hur dessa färger kan kombineras med andra färger inomhus.

- Blå är bra om du hittar rätt kombinationer, säger Skifjeld. Och utbudet av trendiga blåfärger är stor - allt från djupblå, gråblå till denim, eller ljusa, lätta vatten och luftfärger.

Värme blues

Ofta blå associerad med en kall färg, men med en liten röd i den blå färgen blir varmare - utan att behöva vara lila.

- Värme blues är de som har lite rött i det, och de är lättare att kombinera med andra färger än de kalla blåaktiga nyanser, förklarar inre konsult. De varma blåfärgen kan användas året runt och fungerar bra med rött och grönt. Dessa färger ger de blå färgerna större djup och klarhet.

- De djupa, varma blåfärgen fungerar också bra med de svagt gula och gustiga gröna färgerna. De blir ännu djupare och finare, säger Skifjeld.

som målas eller tapetseras ändvägg är ofta tillräckligt med en lång, het blå kompletterat med rörlig i samma färg och ljusa vita väggar i f. Ex. äggvita. Ett helt rum i varm djupblå färg blir för mörk. Se också till att de varma blåfärgen får tillräckligt med ljus. En vägg med windows fungerar sällan som en grundmur, och en vägg med djupblå färg med windows fungerar sällan.Då blir fönstren "hål" i mörkväggen. Vänligen välj en vägg som är utan fönster där väggen kommer att få bra ljus från Windows istället. Om du är osäker kan man välja att ha alla väggar ljusa och använda varma blåa färger på gardiner, möbler och liknande.

Kalla blåa färger

Kallblå färger har väldigt lite, eller inget som inte är rött i dem, men verkar ofta ljusare och luftigare än de varma blåfärgerna. Många förknippar dessa färger med hav, sol och sommar och kan dekorera sovrummen, stugan eller ett fint badrum med sådana färger.

- Den kalla blåfärgen fungerar bra med beige, sandtoner, grå och svart, säger Skifjeld. (Och när de kallar de blå tonerna finner sin plats skapar det ett raffinerat, ljust och lite tidlöst uttryck.) Dessa färger kan också tolereras mer i ett rum än de heta djupblå färgerna. Ett helt rum kan målas eller tapeteras i en sådan färg, men många föredrar också en väggvägg med färgen i form av färg eller tapeter.

Hitta rätt blå färg

- Ta reda på vilket rum som ska renoveras och hur rummet används.

Blå färger används traditionellt mest i sovrum, kök och badrum, men är också trevliga i stugor och stugor.

- Ta reda på om kunden föredrar kalla eller varma blåa färger och vilken typ av atmosfär han eller hon kommer att skapa i rummet. En kall och luftig atmosfär skapas med kalla blåa färger, medan de varma blåfärgerna tycks vara tyngre och kraftfulla. Många håller kalla blåa färger på till exempel sovrum och varmare blåa färger i ett vardagsrum.

Om du inte riktigt vet vilken blå färg du föredrar, ta ett foto, färgprov eller tyg med den färg som kunden tycker om. Om tyget har många starka färger är det möjligt att extrahera en av de ljusaste färger som huvudfärg.

Kom ihåg att kalla blåa färger har mer ljus och luft än varma blåa färger, så att du kan använda mer av de kalla blåa färgerna än de varma blåa färgerna. Ett helt rum kan målas eller tapeteras i kallblå färg, medan en varm blå färg ofta fungerar bäst på en vägg, gardiner, filtar, dukar, etc., helst med lätta eller vita väggar. Det kan också vara trevligt att rita gamla möbler i en blå färg eller tyg du gillar.

Varmblå färger passar bra med beröring av klara gröna, röda och lite spökgröna, gula färger. Dessa färger gör den varma blåfärgen tydligare och djupare. Se färgprover.

Kallblå färger passar bra med kontrasterande färger i grå, beige, sandton och svart. De lite varmare kontrastfärgen ger rumskaraktären. Se färgprover.

Det är emellertid viktigt att huvudfärgen är mättad / tyngre än de kontrasterande färgerna, dvs färgen är mer svart i färg eller mer färg än de andra kontrasterande färgerna. Om inte, kommer färgerna bara "slåss" mot varandra och ge rummet ett rörigt intryck.

ADVERT

Mest populära