All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Blue kan invagga dig att sova

Färger påverkar oss fysiskt . Enligt en studie får de som sover i ett blått rum under en natt nästan åtta timmars sömn.

Blå dämpar blodtryck

Trave, som genomfört studien, såg in i 2000 brittiska hem och fann att blå var färgen mest sov bäst i

-. Blå är en mycket fin färg i sovrummet. Men vad gäller vilka färger som påverkas av, och hur mycket, det är ganska individuellt. Det är bara det som gör färgerna så otroligt spännande, säger Runa Fønne, inredningsarkitekt i Rom för färg.

Färger påverkar oss fysiskt, genom det autonoma nervsystemet.

- Den blå färgen dämpar blodtrycket, så kroppen blir lugnare. Det är på många sätt varför vi kallar blått för den snygga färgen, säger inredningsarkitekten.

Gul på andra plats

För det andra fanns det några varianter av gul, medan tredje plats ockuperade färgen grön. Silver och orange betraktades också som goda färger för sovrummet. Silver eftersom det lyser som månens ljus. Orange eftersom det ger värme och en lugnande atmosfär som också kan hjälpa matsmältningen.

Fønne var lite förvånad över att gul kom andra, medan orange var speciellt ansedd som en bra sovrumsfärg.

- Gul är först och främst en liten färg medan stimulerande tanke. Det är en fin färg för personer som inte har problem med att somna men som också är trötta på morgonen. Gul kan inspirera en så att du vill gå upp. Samma kan sägas om apelsin, vilket är en livshotande och aktiv färg, säger hon.

Ill med lila

Enligt studien gav färgerna lilla, bruna och gråa ingen extra sömntid. Britter som sover i litet får för sex timmars sömn.

- Lila kan ge mardröm. Lila innehåller lika delar blå och röd och det påverkar nervsystemet. Inverkan av röda handlingar är motsatsen till blå. I rött blir du varmare, blodtrycket ökar. Kroppen och sinnet är förvirrad av de motsägelsefulla meddelandena som färgen sänder lite, och jag tror därför att denna färg främjar oro, säger hon.

Hur man väljer färger

Fin tycker att man bör tänka på vilka färger du väljer i ditt sovrum. Lampan från fönstret har mycket att säga.

Och hon kommer att undvika mycket mönster och välja en solid färg.

- Först och främst är det viktigt att välja en färg du tycker om. Då bör du kontrollera om rummet är norr-vänd mot öst eller mot söder eller väster. Detta beror på att färgerna skiljer sig från var solen ligger i himlen. Ett nordvänt rum med blått ökar kyla. Nordavinden träffar norrväggen, den sura draken kommer alltid från norr. Skulle du undvika denna snygga effekt kan färgerna av röda toner eller gula toner hjälpa, säger hon.

Färgfilosofin säger att färgerna är vad som definierar formen.

- Det är de olika färger som får oss att se att föremål har olika former och former. Om rummet hade varit helt fast, hade vi inte sett skillnaden, säger hon.

ADVERT

Mest populära