All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Extraknäck kan vara dyrt

Text: Nina Granlund Sæther

Kontroller från skatteförvaltningen sker slumpmässigt och för tips. Inspektörerna har befogenhet att kontrollera skattefrågor både hos kunden och hos kunden utan förvarning i förväg. Men de kan inte hantera och gå obemärkt i privata hem.

Rita skatter?

Endast när arbetet du vill göra är gjort som en del av affärsverksamheten, är du befriad från avdrag för skatter. Om du har förverkligat ett ansedd företag kan du anta att det driver allvarlig verksamhet. Då betalar du 25 procent moms på de utförda tjänsterna.

Om du väljer att ge ett uppdrag till en individ, är du en automatisk arbetsgivare och betalar den aktuella lönen. Det innebär att du också måste dra av skatt och anmäla beloppet till kemisten. Om du måste dra av skatt när du är skyldig att göra det måste du definition betalad svart. Det är straffbart och resulterar ofta i en extra proposition från myndigheterna.

För arbete med hem och stuga finns det ett förenklat system som hindrar dig från att betala sociala avgifter om din betalning inte överstiger 50 000 kronor per år. Beloppet föreslås höjas till 60 000 kronor.

Vanlig norsk dygd, där den inte betalas för arbete, är vanligtvis inte intressant för kontrollerna.

Vet vem gör jobbet

Om du vill undvika att bli trött på skatteklyftan bör du först och främst veta vem som gör jobbet för dig. Skriv ett skriftligt avtal, se till att få en faktura och betala över banken - aldrig i kontanter. Kontrakt och faktura måste innehålla ett norskt organisationsnummer och information om att bolaget är registrerat i mervärdesskattnumret. På Brønnøysund Registers hemsida kan du kolla denna information. Du kan också göra det genom att kontakta skattekontoret i ditt län.

Mer information finns på www. Skatteförvaltningen. com

ADVERT

Mest populära