All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Sortera, ett tacksamt färg för att arbeta med

Naturen är vild och vacker, med stora skift mellan årstiderna. På sommaren är det lätt hela dagen, medan det på vintern är annorlunda.

På dessa kanter är årets mörkaste månader, så det är inte klart att inredningen ska vara mörk. Interiørarkitekt MNIL Torunn Tollefsen som ansvarar för inredningen, berättar kunden, en familj på fem hade inte riktigt föreställa något "ljusa och trevliga."

-men de är mycket nöjda med resultatet. Är det inte bra att någon vågar bryta det "vanliga"! Hon utbrister glada

När det gäller väder och sjöförhållanden och anpassning till tomten var bultarna i hur kabinen designades inne och i processen var nära dialog med arkitekten Oyvind Tufto.

Om hon har fått många reaktioner på den svarta?

-iodine. "Gud, svart! »Är en vanlig reaktion när människor ser sig byggda. Först förvåning, men då blir det snart: "Det är fantastiskt! Berättar inredningsarkitekten.

en inställning människor trivs i

Hon upplever att det är en inställning människor trivs och att de är förvånad över att det inte uppfattas svart.

Det finns mycket psykologi i vad vi uppfattar som en standard för välbefinnande. Den mörka färgen är annorlunda på vintern än sommaren; på vintern är kontrasterna förbättrade medan på sommaren blir färgen mindre dramatisk.

Många rädda för att det blir mörkt och mörkt med mörka färger på stora ytor?

-Rart hur snabbt växande sådana myter är. Lätt och behagligt är heller ingen sanning.

Inredning som Passpartout

I det här projektet användes mörka färger som ett pass för att markera utomhus. Färgerna skapar djup och graderas från ljusgrå till svart.

Tak och väggar används med släta kanter. Alla paneler är färgade, väggarnas färger är graderade från svart till ljusgrå, medan hela taket är färgat svart. Hon pekar på behandlingen lika viktig som färgen. Strukturen i det träbevuxna träet skapar närhet till den svarta färgen. Det blir en "fin" yta. Hade väggarna målat, hade det fått ett helt annat uttryck.

Men är det inte djärvt med svarta tak?

-Nej, inte riktigt. Här var det helt fel här med tack. Det svarta taket hjälper till att stänga rummet och göra det intimt.

Belysningen är mycket viktig. Hon rekommenderar att man modellerar rummet med ljus så att det speciellt tas hand om både inomhus och utomhus. Ljuset får inte ta uppmärksamhet från utsikten. Hon säger att korrekt belysning är viktig oavsett färg och plats. Det är också bra med yttre belysning, som ligger ner till marken utanför fönstergruppen, den drar ut och skapar volym.

Ljusgolv?

Ja, betongens betong är grov och pratar bra med den grova konsistensen på väggarna.Hela, hela, hela! Hon betonar.

Råd till andra?

När vi frågar om hon har goda råd till alla som vill, men inte helt vågar våga sig in i mörkare inredning, är belysning den första som nämns.

-Det används rent svart och grått, men alla mörka färger i olika valörer kräver rätt belysning för att bli verklighet.

Människor borde definitivt använda mörka färger, anser inredningsarkitekten. Rummen behöver inte vara fulla för att använda mörk, det är förmodligen en show som finns kvar från åldern och är förknippad med dålig belysning. Då fanns det bara stora rum med många fönster som kunde vara mörka, men med bra belysning har vi andra möjligheter. Mörka färger omger rum och gör dem intima. Mörka färger betonar andra färger. Mörka färger är nästan ett pass för en byggnad med stora fönster, så här på det här kabinprojektet. Mörka färger och ganska svarta är tacksamma färger att arbeta med!

Så är det farligt att fastna i gamla myter?

-Ja, de flesta bör omprövas. Det finns också en stor skillnad mellan ljusförhållandena i landet, vilket är viktigt att ta hänsyn till. För korrekt färgreproduktion är belysning viktigt. Du kanske vill blanda mellan olika ljuskvaliteter, till exempel halogen och leder.

Tips för dem som vill måla mörk? Många människor har svårt att välja färger, rädda för att det kommer att bli fel.

-Test färgen på en lägenhet. Inget värre än att måla det över. Glöm gamla sanningar och våga lite!

En färg på ett färgschema är bara en färg. Ingen färg är lite vacker eller fel, det är det sammanhang som kan vara olyckligt. Om du inte har några referenser är det svårt att veta vad som är rätt. Oavsett om du väljer mörka eller ljusa färger måste du ha något att anta; en bild, en textil, en soffa, något du gillar. Man kan inte veta vad som är rätt eller fel om man inte har något att mäta, avslutar inredningsföretaget Torunn Tøllefsen.

ADVERT

Mest populära