All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Bluff om billiga lån?

Kravet på 10 procent i eget kapital har hindrat många från att ansöka om fastighetslån på Husbanken. Men som vi berättade förra veckan har regeringen fått bostadsbanken mer pengar.

Som en följd kan du, som inte har turen att ha sina fickor full av pengar från mor och far, ansöka om bostadslån.

Och kom ihåg: Bostadsbanken erbjuder landets bästa räntesats på inteckningar.

  • Du betalar faktiskt inte mer än cirka 7, 5 procent i effektiv ränta.

Nej ?? Vi har inte mer pengar kvar.

Efter att ha läst ärendet hänvisade en av våra läsare till vinnardistriktet för att ansöka om bostadslån.

Han bekräftade att han uppfyllde kriterierna för att få ett lån, men den kalla duschen kom snabbt: det fanns ingen mening att tillämpa.

- Anledningen var att Oslo kommun redan använt budgeten för 2001 och att det därför fanns inga pengar att hämta. Därför var behandlingstiden så osäker att åklagaren faktiskt rekommenderade mig att ansöka om hypotekslån på den privata marknaden ", säger Erik.

- Jag fick äntligen ett ansökningsformulär, men man kan undra om det är värt att söka. Åtminstone blev jag besviken över att något som verkade så lockande, uppenbarligen inte gäller mig ändå.

Vad säger bostadsbanken?

Enligt bostadsbankchefen Rune Geir Fjørstad kommer Oslo kommun att få de pengar de efterfrågar, och enligt Bostadsbankens hemsida har Oslo kommun redan beslutat att ansöka om 200 miljoner extra kronor vid etableringsstöd från Husbanken.

Enligt Ellen Korbo, chef för Boligetaten i Oslo kommun, har Husbanken varit lite för snabb i utlösaren.

- Det är korrekt att kommunfullmäktige har valt att gå för detta, men det slutliga beslutet fattas först nästa onsdag av kommunfullmäktige i Oslo. Jag förväntar mig fortfarande att detta ska vara bra. Det formella åtalet i kommunen visar emellertid att vi måste fråga de olika distrikten om att lägga fram nya ansökningar på laget. Formellt kan vi därför inte ge distrikten en tydlig signal om att acceptera nya ansökningar innan kommunfullmäktige har behandlat fallet, men jag förväntar mig att jag börjar igen från nästa vecka.

- Det är uppenbart beklagligt att vissa stadsdelar inte har vetat exakt hur man ska hantera de potentiella lånekunderna. Men det positiva är att vi hjälper fler människor att bo i huvudstaden, säger Kobro, innan hon slutar rekommendera folk att lämna in en ansökan.

ADVERT

Mest populära