All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Miljarder mellan himmel och jord

De erbjuder hjälp till nästan allt du vill ha. De är psykiska, de läker, de pratar med djur och de erbjuder stenar och kristaller som kommer att ha en positiv effekt på förflutna, nutid och framtid. Har du spöken i huset, ja, de hjälper dig med det också.

Enligt tidningen har den blivit en miljardärindustri. Att vara smart eller ett medium kan ge dig miljontals intäkter. Att driva andar från hus, hushållning, har blivit så stor verksamhet att även den norska kyrkan har kastat sig på trenden. Under våren 2013 kommer de att besluta om en liturgi för välsignelse av hus. Detta gjorde Sami kyrkan redan under 2007.

April 2012 vägrade ett hus köparen för att kompensera för köpet eftersom köparen trodde att säljaren inte hade förklarat att spökhus. Nord Gudbrandsdals tingsrätt slutade slutligen att spök, faktiskt eller ej, inte är anledningen till att avbryta ett hemköp. Det finns ingen skyldighet att avslöja om det finns spöken i huset.

- Om du frågar mig som historiker är det tydligt att bevisen för allt detta är ganska tunn. Det materiella beviset saknas. Men detta är utan tvekan för andra religiösa påståenden, pekar forskare Jesper Aagaar Petersen på NTNU för kapital.

Han har studerat den växande alterantivbransjen som framkant religion och anser att de flesta av de religiösa innehållet i ett sådant kristendomen eller islam eller är vetenskapligt grundad.

- Det är tillåtet för människor att spendera pengar på vad du vill ha. Bör det finnas femstt opstaner som har en bevisad empirisk innehåll, människor har rätt att betala för exakt vad de vill, fortsatte han i intervjun i huvudstaden.

Behöver inget skämt för alla

Det betyder emellertid inte att säljaren vet om verksamheten i huset. Det står medium Wenche Tømmervik, som också är involverad i städning av hus.

- Alla tro på onda andar som kommer att skada dig är overtro. Spöken löser inte på dig så. De har ingen kropp och kan inte göra någonting fysiskt. Vad du upplever i ett hus är energi. Vissa är mer mottagliga för detta än andra. Husägare kan ha stannat där utan att märka något. Det är viktigt att ta reda på att allt kan göras med städning, säger Tømmervik.

Hon förklarar att energi verkar som känslan du får när du går in i ett rum där någon har argumenterat. Då finns det en märklig känsla i rummet.

- Detta har förmodligen de flesta kända på ett eller annat sätt. Då finns det en energi i rummet som driver stämningen. Det kan vara från olika händelser som har inträffat i rummet, eller energin kan komma från en person som inte vill fly från sig själv. Energin kan komma från många olika ställen, men det är naturligtvis aldrig ont, även om det kan känna sig obekväma, säger Tømmervik.

Saken om huset i Vinstra var så speciellt att gänget i "torsdagskvällen från Nydalen" gjorde en skiss om det.

ADVERT

Mest populära