All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Stora möjligheter i ett litet badrum

Den lilla badrummet under sluttande taket på 2: a våningen i villa i Fjellhamar var mogen för renovering. Genom att använda en liten garderob som låg bredvid badrummet var rummet en halv meter bredare. Med en total storlek på 2, 5 meter x 2, 45 meter under sluttningen, kunde familjen nu rymma drömbadet - med både duschar och bubbelbad.

- Vi kontaktade Innehållsdesigner Åse Imset, och hon hjälpte oss med designen. Trots att rummet är litet, har vi gott om utrymme och är mycket nöjda, säger husägaren.

Åse Imset har utvecklat en unik kompetens inom badrumsdesign, genom åren har hon ritat cirka 3.000 nya badrum till familjer, främst i östra Norge. Och hon är medveten om att storleken inte är kritisk:

- Ett funktionellt badrum beror inte på storleken utan av planeraren. Genom bra planering och kunskap om vad som finns på marknaden kan du få fler funktioner, även i ett litet badrum, säger hon.

Bra förvaring

Nischer kan användas för lagring.

I badrummet på Fjellhamar placeras bubbelbadet snett i ett hörn under det sluttande taket. I hörnet bakom badkaret finns en hylla för förvaring och dekoration. I det andra hörnet finns en 90 cm x 110 cm dusch bakom glasväggar gjorda på målet. Den rymliga, 120 cm breda, lådan med lådor och tre spegelskåp ger gott om plats för toalettartiklar, smink och allt annat du gillar på badrummet. Toaletten är väggmonterad och placerad till vänster om dörren där den gamla garderoben var.

- Kunderna vill ha ett stort badkar och den här typen av badkar tar mindre plats. Samtidigt kan de placeras på flera olika sätt i rummet så ett badrum som i princip inte har utrymme för både en separat dusch och badkar, faktiskt kan ha båda, säger Åse Imset.

- I sluttande tak ovanför badet finns speglar för att öka rymden i rummet. Fönstret i vi täckt med en frostat glasplatta med öppningsmöjlighet. Detta orsakar att fartyget inte skadas av vattenspray och att det kan öppnas för bättre ventilation. Jag ser inte på ett fönster som ett hinder, men som tillgång till dagslys och luftmöjligheter, säger hon.

Ljusa färger

Dekorativa plattor ger extra effekt.

Badrummet hålls i ljusa färger med stora sandfärgade plattor på golv och väggar, och en matchande mosaik i duschen och på kapsling av badet. Eftersom rummet har sluttande tak valde de att hålla golv och väggar i samma ljusa färg. Med ett mörkt golv skulle takhöjden ha verkade lägre än den är.

- Det är vanligt att använda dekorativa plattor på delar av vägg och golv. Det är gjort att falla till marken, eller för att korrigera förspänningen. Många vill också släta, målade ytor utanför den våta zonen kombinera plattor i duschen, runt badkaret och på cistern front för att ge en modern touch till rummet, säger Åse Imset.

- Men det finns också nya typer av Rennesluk som kan placeras intill väggen och en typ som placeras inuti väggen. Då behöver du inte ha en liten kakel i duschen, men kan ha stora plattor över golvet.

Ljud och ljus Viktigt

Belysning är av stor betydelse.

Belysning är särskilt viktigt i ett litet badrum. Här behövs lampor som belyser både tak, väggar och golv.

- I ett rum med sluttande tak, som här är det viktigt att belysa taket så att det sluttande taket stiger och blir lika mycket som de andra väggarna. Om rummet är långt och smalt ska det vara de långa väggarna som ska tändas, säger Åse Imset.

Hon rekommenderar både bra arbetsbelysning och en mjukare "stearinljus" som kan regleras självständigt.

- Genom att dividera rummet i zoner, kan du stänga av arbetsljuset och skapa en mysig atmosfär när du slappar av i badkaret och lyssnar på musik, säger hon.

Många vill ha integrerat ljud i badrummet. Högtalarna kan vara dolda i väggen eller i taket, och operationen är liten och kan placeras tillsammans med lampans strömbrytare på väggen.

Vänta inte för länge

Tänk på planering igen, avstängning kan ofta flyttas.

När du planerar ett nytt badrum är det viktigt att titta på behov och önskemål. Kan detta vara täckt i befintliga rum eller finns intilliggande områden att använda? I fritidshuset på Fjellhamar offrades en monterad garderob för att ge några extra kvadratfot till badrummet.

- Det ger några mer kostnader för att riva väggar och bygga nya. Men storleken på badrummet är inte bara en avgörande faktor för kostnaden. Priset beror ofta på tillståndet och vad som kan förekomma bakom ytorna. Eftersom det är dyrt, skojar många människor för att renovera badrummet, istället väntar de på rotskador och läckage är ett faktum, säger Åse Imset.

- Ett litet badrum kan vara lika dyrt som en stor. Priset beror till stor del på hur mycket utrustning du kan passa och i vilken prisklass du handlar. Men när du först borstar badrummet är det viktigt att installera värmekablar i golvet. Sedan torkar rummet snabbare så att fuktskador undviks, slutar hon.

ADVERT

Mest populära