All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Stora skillnader i elpriser i hyttområden

Åtgärder för att spara ström

Små åtgärder:

1. Använd extra dusch om du har en dusch i kabinen.

2. Lämna inte ljuset när du inte är i rummet.

3. Byt till LED-lampor.

4. Byt ut gamla apparater, det är energiklass A + eller bättre.

5. Byt ut gamla panelvärmare. De nya använder mycket mindre kraft.

Viktiga åtgärder:

1. Installera värmehanteringssystemet.

2. Byt fönster och dörrar om de är gamla och föråldrade.

3. Byt till 3-lags låg energifönster. Om du ska rehabilitera stugan bör fönstren placeras så att du kan utnyttja så mycket naturligt ljus som möjligt. Då får du fri värme och ljus.

4. Placera belysningen smart där du behöver det mest.

5. Eldfast isolering av kabinen är tillrådligt, och det är speciellt efterisolering av taket som ger en hög vinst.

6. Byt ut gamla eldstäder. Om du har en gammal ugn kommer du att märka en stor skillnad med en ny brännkamin. Detsamma gäller om du monterar en ansträngning i den gamla kvarnen.

Norrmännen vill ha el i kabinen, och trenden ökar. I dag står norska stugor för cirka tre procent av elförbrukningen i hushållssektorn. År 2020 kan andelen vara tio procent, enligt en rapport från NVE och Enova. Vissa vill ha det hemma, med uppvärmning, apparater och allt annat som kräver ström. Andra skulle hellre hålla den autentiska stugan känsla och ta hand om det enkla stuga livet med lite kraft för det mest nödvändiga. Det är speciellt stugaägare i den sista kategorin som får stora överraskningar när fakturan anländer.

Hur beräknas nätverkshyran?

Nätverkshyran är uppdelad i två: Fast och Energy Management. Ränteintäkten är kopplad till vad som kallas kundspecifika kostnader, dvs fasta kostnader som nätverksägaren har genom att köra nätverket. Energihanteringen är kopplad till den faktiska strömförsörjningen, plus de kan också ta in några av de övriga kostnaderna här. Uppskattningen för norska stugägare är i genomsnitt 2390 kronor. Detta belopp måste betalas oberoende av förbrukningen. Energiledningen är i genomsnitt 22, 6 öre. Detta belopp gånger dig med dina utgifter.

Nätverksägare tar ut hyrespriserna annorlunda, men ofta får hyresgästen en gris. Vissa har sina egna höga taxor för stugägare, medan andra priser fast handled mycket högt så att de med låg förbrukning avslutas med en hög tariff. Skivan här är nästan 7000 miljoner, slå sedan ut hårt för stugägaren som bara måste ha någon makt att renare och kylskåp.

Därför är priset på el högt.

Om du har en stuga i ett område där det finns mycket nätverk på få kunder, terräng och små onlineföretag, finns det risk för att nätverket blir högt. De fem dyraste företagen har en genomsnittlig omsättning på drygt 40 miljoner, medan de fem billigaste är värda nästan en halv miljarder. Sør-Aurdal Energy Company hämtar prisstatistik och VD Nils Martin Sætrang håller helt med de två första punkterna men är inte helt överens om att ett litet företag innebär högre priser.

- Kostnaden för att driva nätverket kommer att vara densamma oavsett företagets storlek, men de stora företagen har större flexibilitet för att jämföra kostnader, säger Sætrang. "Dessutom har vi valt att berömma rubriken hög, vilket är olyckligt för dem med låg konsumtion. Kom också ihåg att förväntningar buggfixar och andra saker som vi är skyldiga att förbli densamma oavsett om du är bosatt eller stugägaren i vårt område, även om stugorna väl vara grov för, avslutar han.

- De kan snabbt rätta till de misstag som stugaägaren Per Tandberg kan bekräfta. Han har en stuga i södra Aurdal med kraft i. - Samtidigt är nätets pris högt. Jag förstår att det är högre här än hemma hos Lillestrøm, men det ligger långt ovanför. Det är oförståeliga djur som slutar stugan ägaren.

Spara kraften

Många vill ha samma komfort och standard vid hytten som hemma. Detta ökar strömförbrukningen. Dessutom har de flesta gamla stugor fattigare isolering och fönster än hem. Om du vill spara ström måste du börja med samma grundläggande steg som du skulle ha gjort hemma.

Om du har vatten är det mest energieffektivt att tömma allt och låt hytten frysa. En tillfällig lösning är att låta värmen vara på endast i de delar av kabinen där det är viktigt att det inte fryser. Till exempel kan du bara ha värme i rummet där vattenpumpen står, plus du stänger av de dyra batterierna och lägger dem in här.

Av olika skäl, låt strömmen sänka, sänk temperaturen till ett absolut minimum, 5 till 8 grader. Då är vägen ner till fryspunkten kort, så du måste ha bra kontroll och kontroll över temperaturen.

Hur man läser tabellen

Uppskattningen är ett fast pris du betalar oavsett förbrukning, energiförbrukningen påverkas av din konsumtion. I denna översikt beräknas den från en förbrukning på 4000 kWh per år. Ta grundval av det högsta priset (South Aurdal Energiverk) ser matte så här:

Den energikomponent (13, 9 cent) multiplicerat med förbrukning (4000 kWh) plus fasta förbindelsen (6720) dividerat med förbrukning (4000 kWh) är lika med 181 , 9 öre i nettopris. Då finns det skatter och moms ovanpå detta.

Observera att Nordland, Troms och Finnmark är befriade från moms. Finnmark är befriade från skatt på konsumtion, dessutom följande kommuner är undantagna från skatt på konsumtion: Karlsoy, Kvænangen, Kafjord, Lyngen, Nordreisa, Skjervoy och Storfjord.

prislista för grid Snabb Joint Joint energi Totalt
South Aurdal Energi BA 8400 34 5 244 5
Aurland Energiverk AS <999 > 5645 58, 7 199 8 Nore Energy AS
5756 48, 6 192 5 Løvenskiold Fossum Kraft
4750 69 , 6 188 3 Laerdal energi
5445 48, 1 184 2 Lier verktyg AS
1250 36, 1 67, 3 EB Web AS
1000 42, 1 67, 1 Halogaland Kraft
1500 29, 3 66, 8 Troms Kraft Nett AS - Webbplats Karlsøy, Lyngen, Storfjord
1780 18, 6 63, 1
ADVERT

Mest populära