All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Stor skillnad mellan laminat och parkett

Namnskylten mellan laminatparkett och laminat har lett till förvirring. Laminat har en kärna av träfiber som liknar den i spånskiva. Inredningspapperet efterliknar trädstrukturer och liknar verkligen verkliga varor. Det finns god hållbarhet på laminatgolv, men det kan inte slipas eller behandlas på något sätt som ett riktigt trägolv kan. Ett slitat laminatgolv kan användas som ett substrat för ett nytt golv, eller kasseras.

Flera lager

Parkett kallas lamellär eftersom det består av flera lameller eller lager. Lamell parkett är gjord av tre korsar. De mest populära parkettgolv ligger för närvarande i lameller / lakan. Först ett slitagelager, sedan ett spärrlager och sedan ett bottenlager.

Kvaliteten beror på tjockleken på slitaget. En vanlig parkett har 4 mm slitskikt med en total tjocklek på 14 mm. Laminatparkett med slitskikt tunnare än 2,5 mm bör noggrant övervägas före köp.

Det finns flera lager med endast 7,8 millimeter tjocklek totalt, baserat på golv där marginalerna (strukturell höjd) är liten. Så tunn lamellparkett kan inte slipas, bara mattad och målad.

I andra änden av skalan finns tjocka kvaliteter av flera lager, 22 till 24 millimeter, som är avsedda att läggas direkt på reglarna.

Multilayer parkett brukar förbehandlas med många lager lack, så att de kan användas omedelbart efter att de läggs.

Många skogar

Parkett kan vara lika med tall som teak. Idag finns det trästrådar och sorter med många små kvistar. Många kvistar betyder inte nödvändigtvis dålig kvalitet, men fler träspel. Som regel kommer parkett i stava och de kan vara långa eller korta. De är vanligtvis placerade i mönster, som fiskben och rutter.

Wooden i insatserna sällan förbehandlas, även om det finns sorter som kallas "färdig parkett" och som kan ha en finérsåle med lövträd toppskikt. Efter det är det vanligt att det slipas, och applicera sedan färg på leverantörens instruktioner.

ADVERT

Mest populära