All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Stor förändring - litet jobb!

Dörren är en begränsad yta men fortfarande synlig. Här kan du sätta din egen känsla på huset med enkla medel.

Att måla en ytterdörr tar ungefär en timme per slag. Och dörren behöver minst två rockar. Dessutom tar det några minuter att tvätta och förbereda ytan som ska målas. Faktum är att efter några, tre timmars arbete under en helg, ger hela huset en stor ökning!

- Här kan du vara lite modig än på resten av huset, säger Per Myhre, målare och tekniker på Nordsjö.

Om du inte vågar eller inte vill gå lös på husets ytterdörr - kanske finns det andra ytterdörrar som du kan träna! Vad sägs om källardörren, ingången till vardagsrummet eller dörren till barnens lekhus?

Från brun till gul

Per Myhre målade en brun dörrgul om några timmar.

Vi var med Per Myhre byta en gammal, brun och tråkig källardörr för att bli något helt annat. Huset är en gammal bondgård med en hög vitlackerad hyllan och ett brett svartvart omklädningsbord. Dörren till källaren består av profilerat toalettbord och har ett litet fönsterfönster.

Husets ägare ville ha en traditionell färg som passar arkitekturen och brunsortefasaden, men det uppfattas som modernt. Valet föll på färgen "Fjellgul", erhållen från Färgguiden för Nordsjön "En klassisk färg". Detta är en gul färg som drar mot rött, och det påminner om klassiska pigmenterade målningar. NSC-koden är S 2040-Y20R.

Två kappor på en dag

Den tid det tar innan färgen kan formas beror på temperaturen utanför.

Vår målare använde en snabbtorkande dörr och fönsterfärg för jobbet, och målade faktiskt två lager under samma dag! Hur snabbt en färg torkar och är klar för övermålning beror på vädret. Det kan vara tillrådligt att låta färgen torka över natten innan kappa två appliceras.

- Torktiden anges alltid på förpackningen och baseras på en utomhustemperatur på + 20 grader. Vid lägre temperaturer förlänges torkningstiden. Det måste beaktas genom målning, säger Per Myhre.

HÄR ÄR PROCEDUREN:

Börja med rengöring.

1. VASK: Dagen innan dörren skulle målas, tvättade husägare det. Nordsjö Husvask användes, blandades i en hink ljummet vatten enligt instruktionerna på flaskan. För att rengöra ytan användes en skurkudde som döks i tvättvattnet och gnidde över ytan. Det är viktigt att vara noggrann och försöka få i alla hörn och alla profiler.

Husägare använde två hinkar och hade rent ljummet vatten i den andra och en tjock och bra svamp. Detta användes för att torka och skölja av tvättvattnet. Alla rester av rengöringskemikalierna måste avlägsnas för att ge en bra vidhäftning till färgen.Det kan vara bra att byta vatten halvvägs i tvätten.

Husägare hade glömt att tvätta mattan, så att jobbet tog målaren när han kom fram nästa morgon. För att inte torka hela ramen, Per användningsdukar speciellt utformade för enkel rengöring av mindre ytor som ska målas. Dessa tyg sätts in med ett citrusbaserat tvättmedel som inte behöver sköljas bort före överdragning.

Gnugga försiktigt färgen med ett slippapper.

2. Slipning: Målaren började med att slipa lätt över dörren med en slippapper med korn 120.

- Det jag göra för att få bättre vidhäftning för färgen. Jag märker också några blåsor och pussel. När jag slipar sönder jag lite, och det leder till ett bättre grepp, säger han.

Han tog bort slammet med lite sötningsmedel, och sedan torkade han dörren med en torr mikrofiberduk.

- Microfiberduken fångar allt fint damm och håller på det. Ju mer jag gnuggar, desto mer elektrostatisk blir duken, och sedan håller den ännu bättre på dammet. Men duken måste vara torr! säger han.

Täck golvet med lackfärg för att förhindra spill.

3. MASKING: Att skapa maskband kan upplevas som en tidskrävande uppgift. Många professionella målare som står till hands kan inte maskeras. Myhre rekommenderar att du använder maskeringsband där det går snabbare än att måla med försiktighet.

- Dessutom lägger jag alltid maskeringsband där jag vill ha skarpa kanter och fina ytor. Det blir lätt att få ett bra resultat, säger han.

Källdörren som ska målas öppnar inåt och för att inte spilla, målade vi färgen på golvet. Filtet har ett plastskikt i botten och känt på toppen. Det låter färgen torka i filten utan att dra till substratet. Filten kan användas utomhus också!

Packverktyg som inte används i en fuktig trasa.

4. ÖVRIGA FÖRBEREDELSER: För att göra jobbet snabbt och enkelt, är det viktigt att du ser fram emot att ha alla nödvändiga verktyg till hands. Måla målarfärgen och gnugga in i en lackhink. Detta är en fyrkantig skopa spår på insidan. Skopan rymmer mer än en vanlig rullvagn och gör att du inte behöver spendera tid på att fylla på färg.

Hitta en handduk och fukt den med vatten.

- Jag har alltid en fuktig bugg med mig när jag målar. Jag använder den för att torka bort eventuella spill och att extrahera verktyg om jag behöver sätta av dem i några minuter, säger Per Myhre.

Använd en fin målningull, med vävtyger av polyestertyg. Så att applicera färgen med. I kryckor och krokar där valsen inte kommer, applicera färg med en liten, sned borste. Ytan smutsas med en förskjutning, eller strävar efter att den också kallas.

- Med rulleapplikation får jag färgen snabbt och jämnt på ytan. Sedan får jag målarfärgen innan färgen torkar, säger Per Myhre.

Rullen ska vara mättad före användning.Det innebär att duppan rullas upprepade gånger i färgen och rullar den sedan bort mot spåren i hinken. Penslarna bör också vara mättade, genom doppning och strykning flera gånger. Genom att mätta verktyget glättas applikationen från den första stroke.

Applicera rulle till applikation varhelst den kommer.

5. MANLIG FÖRSTA STRÖM: För alla lacker är det lämpligt att lägga till en plan för den ordning i vilken delarna ska målas. Dela ytan i fält och mall dem i en sekvens som hindrar dig från att komma åt nymålade områden med verktyget.

- Börja måla längst ner och sedan systematiskt skissera. Om det finns ett fönster i dörrbladet eller en spegeldörr, är det logiskt att börja åtminstone, sedan för att slutföra ramträet, säger Per Myhre.

Applicera färgen med rulle vart du än kommer. Genom att glida rulla lite, är det överraskande enkelt för profiler, kryckor och krokar. Kompletterar applikationen med en pensel i de inre hörnen.

- Det är bra att rulla eftersom det är snabbt. Jag målar också karmen och sidorna på dörrbladet med rulle ", säger Per Myhre.

Ett sista och viktigt ögonblick är att släpa ut den struktur som rullningen lämnar bakom, och den görs med en förskjutning eller strävan som den också kallas. Det är en platt, bred borste med tunna ögon och fina fibrer.

- När du använder föraren är det viktigt att du inte går för försiktigt. Du måste applicera ett litet tryck på verktyget så att bysten går genom våtfärgskiktet. Många stryker ut färgen för lös, men du måste gå ner till botten. Torka alltid färgen längs fiberriktningen, aldrig över det, säger Per Myhre.

Efter att den första påsen applicerats, är verktyget packat i plast för återanvändning inom några timmar. Om den ska användas den följande dagen ska verktyget tvättas rent med vatten och färgen är täckt eller förpackad i förpackningen. Innan du borstar borsten och rullar bort, droppar den i färg så att de inte torkar tills de används nästa gång.

Måla dörren i rätt ordning - börja längst ner.

6. MALE 2. POWER: Path nummer två kan appliceras när ytan är tillräckligt torr. Beräknad torkningstid och tid före beläggning anges på förpackningen. Inkludera beräkningen att tiden måste ökas om den är kallare än 20 grader ute. Solens exponering och fuktighet kan också påverka torktiden.

Vid tillämpning av andra stroke är det ännu viktigare med systematiskt arbetsflöde. Det är inte lika lätt att se var du har målat och var du inte har varit.

- Dela ytan i fält som ser till att du inte kommer i en halv torrfärg med verktyget efteråt, säger Per Myhre.

Ta bort tejpen omedelbart efter avslutad finish.

7. RENGÖRING: Ta bort maskbandet omedelbart efter att andra beläggningar har applicerats. Då torkar inte tejpen i färgen, och kanterna blir skarpa och fina. Låt emellertid målarfärgen ligga till ytan är dammtorkad. Om du tar bort det i förtid, kommer dammet från filten att passa in i den nymålade ytan.

ADVERT

Mest populära