All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Se upp för muspolen

- Många människor är inte medvetna om att det kan finnas muskulära kartor på träet som de bär in i huset. Om du ser en musmatta i träbunten ska du slå sparken bra innan du tar dem, säger Stein Norstein, VD i Anticimex.

Det finns två typer av möss som sprider muskeldjur i landet. I södra Norge klättrar moss och i norra Norge menas att det är den röda munnen som är syndaren.

- Klättrymmor och röda möss är inte lika vanliga inomhus som skogsmusar, men en vedspis i uthuset kan vara ett bra ställe för dem att göra en sfär. Träkammarna ger god isolering och skyddar musen mot rovdjur ", säger Norstein.

Om du ser ett musekort i träbunten ska du slå sparken bra innan du tar dem. Foto: GettyImages

Läs också:

Hur man gör ditt hus råttisäkert vid 1-2-3

Möss och råttor kan orsaka allt från hälsoskador till allvarliga läckor och eld. Så här blir du av med skadedjur en gång för alla.

Symptom på muspest

Muspest är en virussjukdom som kan överföras till människor. Det uppskattas att infektionen sker genom att andas in virus från de torkade mössen. Vanliga symtom inkluderar smärta i huvudet, ryggen, magen och halsen, illamående och kräkningar.

- Infektionen kan också komma i kontakt med njurarna och orsaka akut njursvikt. I sällsynta fall kan en muskelsjukdom leda till hjärnhinneinflammation, vilket i värsta fall kan vara dödligt. Med hjälp av ett blodprov kan läkaren fixa om du har ett mashtest, säger seniorforskare Arnulf Soleng vid Institutet för folkhälsa.

Ett dödligt utfall rapporterades i Norge 1998. Det finns ingen medicin mot sjukdomen, men komplikationer kan behandlas.

Om du tar bort ett musekort är det lämpligt att vidta några försiktighetsåtgärder.

-Vi har många exempel på klättermousse som har tillbringat vintern i stugor. Norges folkhälsoinstitut ger därför generellt råd om hantering av utsöndringar från gnagare, bär dammhandskar och munbindemedel. När du rengör stugor, använd en tvålvålsåpe och undvik kostnad och dammsugning. Detta är för att undvika virvlande damm som kan innehålla virus, säger Soleng.

Efter dessa försiktighetsåtgärder är risken för infektion minimal, enligt experten.

Läs också:

För att ta bort dagg effektivt från Bilruter

Dagg på bilrutor kan variera från irriterande till livshotande. Lyckligtvis finns det ett knep som ger dig tråkiga fönster på några sekunder.

Antalet registrerade fall av muspest varierar från år till år, beroende på musfilens storlek. Det är de två stora hytterna Hedmark och Oppland som är mest utsatta, och det beror på det faktum att hytterna skapar skydd för klättring av mossor, vanligtvis i skogsstackar och uthus. En annan anledning kan vara att det finns fler bärare av viruset i dessa områden.

ADVERT

Mest populära