All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Akta dig för nattfjärilar

När du tar upp ullkläderna som kommer att användas på vintern, kommer många att finna att bruket har varit på färjan. Tidigare brukade du använda mothbollar av naftalan för att hålla kvar kvarnen.

Men när textilindustrin började använda eulan eulan på 50-talet, försvann mothpesten, och idag tror få personer att moth är ett problem. Men fler och fler människor upptäcker små hål i ullkläderna sedan.

- Vi som arbetar i Norges Husflid-team hör fortfarande om ullkläder som har förstörts, säger Randi Hole. Hon är rådgivare i Møre och Romsdal.

- Det är särskilt irriterande när dyra festkläder är sorgiga, säger hon.

I hennes distrikt finns både en herressress i ull och en förlossning som har blivit fullständigt förstörd. Klänningens baksida var helt genomborrad.

Allt som är gjord av ull eller silke, vare sig hemma stickade tröjor i tjockt garn, maskin stickade plagg, tunn långkalsonger är exklusiva kläder för män eller ståtliga kostymer exponeras.

Attracted av fläckar

Tineola bisselliella, enligt det norska folkhälsoinstitutet, är insekten i Norge som orsakar störst skada på textilier.

Anledningen till återvinning av avfall är att textilindustrin över tid har behövt minska användningen av miljöskadliga kemikalier. Sedan den 1 september 2013 har ett nytt biocidproduktdirektiv förbjudit biocider som har oacceptabel hälso- och / eller miljörisk.

Torkfabrikerna lever från keratin, vilket finns i ull och päls. Om textilierna är smutsiga och färgade blir de extra attraktiva. Mat, svett och urin är mat för hungriga larver.

Non-fat garn är också en idealisk matkälla för skadedjur.

Destruktioner uppträder vanligtvis där äggen lämnas ensamma. under kragen, i sömmar eller i fickor. Även stoppade möbler kan attackeras.

Hur du skyddar dig

Om du vill undvika nattfjärilar, är det första budet åtsittande kläder väskor, liksom att ventilera och rengör ofta råder Randi Hole.

- Patchar av porslin, ren och rubin användes för att hålla kvar kvarn och tänker på idag, tror hon.

Många husförsäljningar säljer kulor av cederträ som du kan sätta ihop med dina kläder. Kulorna dödar inte skadedjur men håller dem borta.

Eteriska oljor kan vara motbjudande, bekräftar Institute of Public Health, men kommer att ha en begränsad effekt och bör därför inte vara den enda åtgärden om du har nattfjärilar i huset.

Då är värme eller kall behandling det bästa. Tvätta tvätten vid 60 grader, fabriken dör. Heta kläder kan också vara effektiva, men eftersom ull sällan tål höga temperaturer rekommenderas en vistelse i frysen.

Naphthalen är skadligt för hälsan och miljön, är lite effektiv och sätter på kläderna.Om enskilda föremål ska behandlas med kemikalier ska de sättas i en stor plastpåse och luften är mättad med insektsmedlen.

Användning av insektsspray i sprickor eller andra områden där larver observeras kan också vara tillämpliga.

ADVERT

Mest populära