All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Se upp för högt vattentryck

->

Foto: Colourbox

Många bostäder har för högt vattentryck. Detta skapar ytterligare slitage på VVS-utrustningen.

- I värsta fall kan det leda till läckor i de länkar som är dolda i väggar och tak, säger rörmokare mästare Edmund Sjöström mästare nu E. Sjöström AS.

Som husägare ansvarar du för att vattentrycket i hemmet inte är för högt. Alla hus måste ha en reduktionsventil installerad vid huvudvattenintaget, men det finns många som inte har det. Rörmokare Sjøström har sett många bostäder där vattentrycket är för högt.

Detta gäller särskilt äldre hem, men även i relativt nya hus är inte alltid det sätt som det borde vara. Ibland det lokala vatten som tillsättes nya ledningar, kan detta leda till ökad vattentryck

Känsliga värmare

varmvattenberedare är särskilt känsligt för högt vattentryck.

- Många tror att apparaten har rökt på grund av att den börjar droppa från den. Orsaken är ofta att säkerhetsventilen i behållaren har avgjort på grund av det höga vattentrycket, säger Sjøstrøm.

Problem kan också uppstå när en gammal vattenvärmare ersätts med en ny processor.

- Ofta ventil i gamla vattenvärmaren ansluten till under årens lopp, och sedan monteras den nya med resultatet att ventil raster, säger rörmokare Sjöström.

Kontrollera reduceringsventil

ansvarig HVAC januari Vegdahl av konsulttjänster ÅF säger att det finns stora variationer i vattentrycket tillhandahålls av vattenverk olika platser i landet.

Det är billigt att få en rörmokare att kontrollera att en reduktionsventil installeras vid vattenintaget och se till att det fungerar optimalt. Enligt Vegdahl bör priset vara cirka 5000 kronor.

Långspänning med tunna vattenrör kan utsättas för en svår belastning vid bakslag när vatten plötsligt stängs av. Många av rören som levereras till produkter som säljs i Norge dimensioneras inte heller för det vattentryck vi har i landet.

- Inte minst finns det många plaströr som följer med amerikanskt kylskåp med vattenpump. Det finns bara några få typer av dessa kylskåp vi monterar eftersom vi fruktar att det kommer att bli fel, säger Sjøstrøm.

För att minska lasten är det möjligt att köpa kranar med tryckavlastning.

ADVERT

Mest populära