All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Se upp för kabelsatser

Användning av förlängningskabel är inte farligt i sig, men många använder dem felaktigt. Ofta har du en förlängningssladd med många länkar som används permanent. Det kan till exempel ligga bakom TV: n eller i samband med en dator- och kontorslösning. Det borde vara så bra som möjligt att försöka undvika, enligt experter.

Enkelt, städat och eldfast

Runt tv-området rekommenderas att minst sex uttag används för att förhindra förlängnings- och förlängningsfogar. Enligt Direktoratet för social trygghet och beredskapsplanering (DSB) använder så många som sju av tio nordmän förlängningskabel vid anslutning till elektriska produkter. I köket och på skrivbordet har vi ofta också mycket utrustning och ett stort behov av eluttag.

- Idag behövs många elektriska föremål nära TV: n. Här är många kreativa, och många ansluter även förlängningskabel till andra förlängningskablar. Detta är bara varnat mot, säger Dagfinn Kalheim, VD för Norsk Brandskyddsförening.

En bra tumregel är att produkter som använder mer än 1000 watt inte ska anslutas via förlängningssladden. Enligt DSB bör dessa anslutas direkt till ett vägguttag. Anledningen är att tung last över tid kan leda till värme och detta i sin tur kan leda till brand. När antalet enheter, lådor och anslutningar ökar ökar behovet av mer strömavbrott. I stället för att fylla på förlängningskabel och förgrening, kan du installera multi-stick som kan byggas i en ram efter behov.

- Se upp för kablar, kontakter, kontakter, strömbrytare och elektriska apparater. Om du märker svimningar, deformationer, skador eller ovanlig uppvärmning kan det finnas risk för skada. När du styr dina trådar är det också lättare att hålla ditt område fritt från damm. Damm och el är en läskig kombination som lätt kan leda till brandfarliga situationer, säger Kalheim.

ADVERT

Mest populära