All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Bättre tider för enkel

För tre månader sedan med hjälp av enkla förstagångsköpare en tredjedel av sin inkomst på räntebetalningar.

Men då räntesänkningarna kom och situationen för unga och singel förbättrades betydligt. Nu betalar de mindre än en fjärdedel av sin inkomst i räntekostnader.

- Detta är historiskt sett ganska låg, men de kan inte lita på att det kommer att vara sådan i alla lägen, säger VD Finn Tveter i norska Fastighetsmäklare (NEF).

KALKULATOR:

Hur stor är ditt lån?

Låt inte själv lockas

Anledningen är naturligtvis att en nedgång i både styrräntan och marknadsräntorna har gett norska banker möjlighet att sänka boräntorna hans. Signaler från Norges Bank indikerar att räntebasen inte uppnås vilket innebär att hypotekslån även kan falla ytterligare.

Fastighetsbranschen varnar dock för att locka onormalt låga räntor .

Hitta Tveter, NEF Visa mer

- Ingen behöver betala bostäder baserat på 2, 5 eller 3 procent hypotekslån. Det finns ingen historisk anledning att tro att det kommer att vara ", sa Tveter till DinSide.

DINSIDE: Men lockar människor nu låga räntor?

- Jag hoppas inte det. Dessutom tror jag att bankerna kommer att säga: "Håll dina hästar", du måste kunna klara av högre räntor än i en vanlig situation.

Förra hösten sade mäklarbranschen upprepade gånger att bankerna skulle lossa pengarna påsar om bostadsmarknaden inte kunde kollapsa. Nu har du ett annat ljud.

"Det är bra för bankerna att stanna igen, för att vi inte vill ha en ström av köpare som inte kan hantera sina lån", säger Tveter.

Läs också: Optimism som kan bränna

Lägre räntor för alla

Lägre räntenivåer gör att andra husägare med lån släpper billigare undan. Ett genomsnittligt ungt par med relativt låg inkomst använder nu 13 procent av lönen på räntekostnader. Detta är en minskning med i genomsnitt 18 procent år 2008.

Ett etablerat par med relativt hög inkomst använder 9 procent av lönen på räntekostnader. en minskning med 2 procentenheter från genomsnittet under 2008.

Räntekostnader procent av inkomsten
Intäkter Räntekostnader

2007

Räntekostnader

2008

Räntekostnader

under 2009

Fliken Enstaka Instans. Relativt låg 27% 33% 23%
Young par Relativt låga 15% 18% 13%
Etablerade par Relativt hög 9% 11% 9%

siffrorna i denna artikel är tagen från kvartalet Living undersökningen, framställd genom eine bedömnings mäklare.

ADVERT

Mest populära