All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Bättre kvalitet, längre livslängd på mattor

årets katalog från leverantören Gulvex, som utgör grunden för många av de matt samlingar som ser i färg - och interiör- och möbelkedjor under hela året, berättar om en kvalitetsökning på alla fronter. Standardmattor som kostar 2 000 kronor finns nu i varianter på 5000 och upp till 10 000 kronor.

Det har varit en tydlig riktning i produktutvecklingen på de flesta matt typer - vi vill lägga till något mer i mattor och kräva bättre filtar har också varit sedan, säger VD Thrond sond i Gulvex..

En tydlig trend i tiden är försäljningen av kvaliteter i handknutar - från exotiska himlen som Tibet och Nepal. En kvalitetshöjning innebär generationspinnar som kommer att hålla i många år. Med långa och feta ullegenskaper, närmare band och bättre färgning, kommer mattorna att vara längre. Och de skrattar mycket mindre än billigare kvaliteter.

En nyhet om mattor med handvävda kvalitet är vad som kallas lappsättet på matspråk. I håndtuftingen trådarna nästan sköt in i substratet med en textilpistol i motsats till handknutna görs på vävnaden på det traditionella sättet. Patchwork betyder en bit tyg (se bildserien), vilket innebär att mattan består av olika färger och mönster. Det är en mycket gammal tradition - att sätta ihop gamla tyger och textilier i ett lapptäcke, som nu tas upp igen.

Dagens samling av lapptäcke kommer från de traditionella filt länder som Iran, Pakistan och Afghanistan, men är nu i en kvalitet blandning av ren ny ull, tvinnade ull och konst silke, där silke här betyder siden trådar i mönster. Färgerna präglas av jordfärger och naturliga färger - bruna toner över i ljusare beige, men svart har också gjorts utseende här. Det har också modernt guld.

Flea stepper har varit populär på marknaden för några år nu och är fortfarande kvar. De präglas också av kvalitetsförbättringar. Tandtråd är mattor med lång hållbarhet touch, men de varierar - genom kortfloss vid 2 cm-högen av 10 cm. Flos Stepper är gjord både handknuten och på maskin. Garnkvaliteten kan vara både syntetisk - i värme, akryl eller polyester - eller de kan vara av norsk heltäckt ull blandat med linne.

Några ord om barnleksaker: Liksom tapeten måste barnrummen ha sina egna filtar - helst i färska starka färger. I årets Gulvex-kollektion sätter de på en standardstorlek - 1 x 1, 5 meter. Också här finns mattor i alla prisklasser - från prisvärda till kvalitetspinnar.

ADVERT

Mest populära