All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Bättre liv med ny värmepump

- jag hade inte mycket tro att det skulle hjälpa mycket att få värmepump i huset. Jag blir helt upptagen, oavsett när omröstningstiden fortsätter. Till min förvåning blev jag märkbart bättre redan efter några dagar, säger Kristina.

I sommar deltog den aktiva Konsmo-tjejen på PlussbankCup för första gången. Tillsammans med de andra tjejerna på laget tog hon Hægebostad, tjejer 16 till finalen på Kristiansands stadion. Där förlorade de tricket för Lyngdal.

- Vi spelade fem matcher på fyra dagar. Jag hade inte drömt att jag skulle stå i loppet. Men när jag kommer in på ett fotbollsplan, kör jag tills jag är platt. Det är så artigt, säger aktiva tonåren. Hon är övertygad om att hon har fått mer fysisk vinst med bättre inomhusklimat och renare luft hemma.

Kristina och mor Reidun Dalan visar arsenal av läkemedel som behövs för att hålla astma och allergi under kontroll. Förhoppningen är att hon under årens lopp kommer att nöja sig med mindre doser av läkemedlet

lyckat test

Kristina har levt med starka allergi sjukdomar och astmareaktioner sedan hon var sju år gammal. Kramperna har blivit sämre och sämre för varje år, vilket påverkar både skolarbetet och hennes fritid. Under valperioden kan hon drabbas av kraftiga anfall, vilket bland annat orsakar att luftvägarna kommer att komma i kontakt.

- Jag har stora problem att andas. När attackerna kommer på natten, får jag problem med att sova. Under dagen är jag avslappnad och oplanerad, säger Kristina.

Det var Bauer Energi som tog initiativ till att prova en ny Panasonic värmepump. Det har ett nyutvecklat filtersystem som tar bort även de minsta partiklarna i inomhusluften, inklusive pollen. Pumpen har en utomhusenhet som extraherar energi från utsidan och tre element som blåser luft i olika rum i huset. På insidan finns filter som tar bort dammpartiklar och mikroorganismer i luften som cirkulerar genom.

- Systemet använder negativt laddade joner för att fånga partiklarna i luften.

Testresultat visar att 99, 99 procent av partiklarna i luften fångas. Vi ville testa hur en allergi som Kristina skulle uppleva att få en sådan anläggning i huset, säger Anders Jonasson i Bauer. Han är glad att Kristina har blivit friskare med renare luft.

Investeringar i hälsa

Ångpumpsystemet fungerar som uppvärmning på vintern och som kylning på sommaren. För Kristina innebär kylningen att hon inte behöver fönstren under vår- och sommarmånaderna.

- I pollensäsongen jag upplever huset som en frizon där jag kommer ifrån pollen och snabbt må bättre. Det ger mig överskottet att gå till gräsplattan och spela fotboll, eller gå ut och hitta saker med vänner, säger hon.

Kristinas föräldrar är skilda och Kristina lever delvis med pappa och dels med mamma Reidun Dalan. Den nya värmepumpen ligger i pappas hus. Nu kommer Reidun att köpa samma system hemma.

- Jag tycker att Kristina har förbättrats efter att värmepumpen kom hem till sin far. Det betyder mycket för mig. Jag önskar att hon borde leva det mest normala livet med allergi och astma. En investering i Kristinas hälsa är en bra investering, säger mamma.

Läs också:

För att fira jul med hund eller katt

Julen är inte ofarlig för våra fyrbenta vänner. Det finns mycket Pus och Rex kan komma ut under julen.

Pump gör "rent hus"

Under många år arbetade värmepump leverantörer för att förbättra filterteknik för att uppnå en mer effektiv rening av inomhusluft. Panasonics senaste system med e-jon filter gör "rent hus", enligt provningsrapporten från det statligt ägda forskningsinstitutet Japan Food Research Laboratories.

- Filtret tar 99, 9 procent av alla partiklar i luften, även den minsta. Även pollen, bakterier och viruspartiklar fångas, säger Anders Jonasson, försäljningschef på Bauer Energy.

Jonasson säger att det finns långsiktig forskning som ligger bakom den nya filtertekniken.

- A "gun" på pumpen inomhusenheten skjuter ut miljarder av negativt laddade joner i luften. Dessa håller fast vid dammpartiklar i luften. I pump innsugningsdel sitter Begränsning, positivt laddade filter som drar 99, 9 procent av partiklarna i luften som cirkulerar genom pumpen, inklusive pollen, nämnda Jonasson. - Det här är goda nyheter för hösnuva och astmatiker som är särskilt beroende av bra inomhusklimat.

Jonasson understryker att dessa filter måste rengöras ofta att prestera bra, vanligtvis en gång i veckan, om det finns en hel del av partiklar i inomhusluften.

Rekommenderad pump

norska Astma- och Allergi (NAAF) bekräftar att värmepumpar kan bidra till att ge allergiker ett bättre liv. Många, inklusive de flesta av astmatiker och allergiker kommer att tycka att luft till luftvärmepumpar av god kvalitet ger en bättre inomhusklimat, informerar informationstjänst på sin webbplats.

NAAF rekommenderade lösningar utnyttjar beprövad filter f Ex HEPA eller elektrostatiska filter -. Eventuellt med tillsats av kolfilter, och kan dokumentera effektiviteten hos filtreringen.

Speciellt känsliga astmatiker / allergi kan reagera negativt för att öka luftcirkulationen och bör därför testa dessa typer av lösningar innan de går till inköp och installation av sådana produkter, skrivare NAAF.

Mer information om värmepumpar:

www. bauer energi. com

www. Bosch. com

www. ctc. com

www. värmepump. com

www. Ecoconsult. com

www. Thermia. com

www. Daikin. com

www. ivt-naturlig värme. com

www. sanyo. com

www. toshibavarmepumper. com

www. MIBA. com

www. Fläktwoods. com

www. Allmänt. com

www. MIBA. com

ADVERT

Mest populära