All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Beis - solskyddsmedel till terrassen

Text: Bjørn Runar Sodeland
- Kärnan i att behandla en terrass är att skydda den och du måste skydda den på två sätt. Först och främst bör behandlingen förhindra vattenpenetration. För det andra kommer det att ge skydd mot UV-strålar från solen. Det första du gör är bra med en genomskinlig olja. Den andra är inte klar. Då behöver du ett pigment eller färgämne, säger miljö- och marknadschef Freddy Carlsen i Livos naturfärg som säljer färgprodukter baserade på naturliga råvaror.

Solens UV-strålar förstör det naturliga bindemedlet i träet. Detta gör trädet mer poröst, det absorberar mer fukt och blir mer mottaglig för svamptillväxt.

- På ytor där du går, som uteplatsen, är detta ett särskilt stort problem eftersom du snabbt torkar bort toppen av träet och gör materialet mer mottagligt för regn ", säger Carlsen.

Mindre underhåll

Enligt Tore Meyer-Mørch i Jotun ger användningen av get också mindre underhåll.

- Terrassebeis erbjuder mycket bättre hållbarhet än olja. Det håller pennan längre och skyddar mot fukt, sprickor och ljus. Vi säger att degen fördubblar livslängden jämfört med olja, säger Meyer-Mørch, men är noga med att ge ett exakt antal hur ofta behandlingen behöver upprepas. Det beror till stor del på användning, väder och vind.

- Oavsett vilken produkt du använder skulle jag inte ha väntat mer än tre år före ny behandling, säger Meyer-Mørch.

Carlsen i Livos anser att de flesta terrasser dra nytta av årligt underhåll, även om odjuret används.

-Vi rekommenderar behandling varje år. Ett terrassgolv är svårt att hålla sig snyggt och får enorm belastning med regn och snö. Varje vår, när snön är borta, bör du tvätta lite och helst lägga till en ny rock, även om terrassen kan se bra ut. Detta ger dig ett optimalt skydd.

Var patient

Att hitta en perfekt tid att rengöra och behandla uteplatsen kan vara ett tålamodstest här. Det spelar ingen roll om att snön smälter. Materialen måste också vara torra. Du bör därför undvika regn och fuktigt väder, men för mycket sol och för mycket kallt.

- Kontrollera väderprognosen innan du börjar. Dagen efter att du har behandlat terrassen har du ett problem. Om du fryser det skyddar du och gräv det på kvällarna, du riskerar en matt yta, säger Meyer-Mørch i Jotun.

En kapphållare

Många tycker om att det är en bra idé att smörja tungt när de först tar tid för lite externt underhåll. Tyvärr är det enda du riskerar då att allt brister och du måste göra hela jobbet igen. Träet eller oljan går in i träet. Ljug inte som ett lag på toppen.

- När du behandlar uteplatsen är det mycket viktigt att du torkar bort överflödig olja eller olja.Det kommer att dra ner i skogen. Bygg inte filmer, säger Meyer-Mørch. Därför har de i de flesta fall också en kappa.

Rengör, skölj, torka, behandla

Principen att behandla terrassen är enkel. Först måste det rengöras med en terrass tvätt, spolas och skruvas rent, har gott om tid att torka, och slutligen behandlas med olja eller fläck. Använd slangen när du tvättar. Inga högtryckstvättar. Om inte, kan du bara vända på materialet. Materialens torkningstid varierar något med vädret. Idealiskt bör det inte finnas mer än 15 procent fukt i däcken. Om du vill ha ett säkerhetskrav för att mäta fukten kan du köpa enkla fuktmätare för mindre än tusen. Om du gör som du vill kan du njuta av terrassens glädje i många år framöver. Om du lämnar ditt underhåll blir jobbet ännu större när hela terrassen behöver bytas ut. Nya tryckimpregnerade material måste torka 1-2 månader innan de behandlas. Du bör också ta bort eventuella impregneringsrester som ses som smågröna prickar i materialen.

Hur man gör det:

  • Skölj terrassen med trädgårdsslangen och skrubba med terrassmat
  • Applicera en terrass. Låt det fungera i 10-15 minuter och skrubba igen.
  • Skölj väl.
  • Ge tavlorna tid att torka. Det kan ta flera dagar.
  • Applicera bin eller olja på 1-2 bord i taget över längderna och torka av det som ligger på ytan.
  • Vänta minst en dag innan du använder uteplatsen.
  • Hitta trädgårdsmöbler, kudde och en bra bok. Njut av livet.
ADVERT

Mest populära