All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Måla eller måla - Vad ska du välja?

Sommartid är måltid, men det är lätt att bli förvirrad när man står framför hyllorna i färgbutiken. Beis och däck, oljemålning och vattenbaserad färg. Vad handlar det om och vad ska du använda?

Transparent Beast

Vi har frågat i villa målningsexpert Heidi S. Sørensen hos Maleriet Fargehandel AS för att förklara de olika produkterna. Vi börjar i den mest genomskinliga delen av skalan, med en båge.

- Genomskinlig bi användning om du vill ha kvistar och trä att lysa igenom, förklarar Sørensen. - En genomskinlig bok kommer in i träet. Det betyder att du inte kan använda en grunge om du vill bli vit. Ett transparent djur är kortast och kommer att blekna snabbare på soliga väggar, men lämpar sig för dem som vill ta spelet till skogen.

Oljeprodukter

Om träets struktur inte är så viktig, kanske du vill använda en mer omfattande produkt. Dessa kommer att pågå längre innan du behöver ta hand om underhållet nästa gång. De oljebaserade produkterna är de mest kända i denna kategori.

- Både oljeavfall och oljemålning ger en täckfilm, men färg ger en mjukare film och är lättare att smickra än däckbett. Detta beror på att det torkar ut i solen och blir skarpt. Men det spelar ingen roll om grundarbetet är bra och det står inte för länge. Efter 80-talet har mer oljeavfall fallit på bekostnad av oljemålningen. Med en oljebandebok ser du fortfarande träets struktur, men du ser inte kvistarna eller träets färg som du gör med en genomskinlig fläck, säger Sørensen.

Vattenbaserad är framtiden

Men oljebaserade produkter är inte det enda valet och om du verkligen inte gillar att måla huset, kanske du vill överväga vattenbaserade lösningar nästa gång.

Läs också:

Blek expertens bästa tips!

Malmester Ole Andreas Klaveness, uppvuxen i Holmenkollen i Oslo, hoppade från revisorens studie i sin ungdom och började måla som 25-årig. Jag ...

- De nya vattenbaserade långsiktiga målningarna har en mjukare film som inte blossar på samma sätt som oljemålningen. Vi säljer nu mer och mer av de långsiktiga produkterna, och du kan använda dem på ytor som redan är målade med oljebok, oljeavfall eller oljemålning. Vattenbaserade produkter med lite olja in ger det bästa av båda världarna. Oljan ger dig en liten glans i färg medan färgen är färgstabil i tio till tolv år. En ren akryl har lite glans och har därför inga problem att blekna på färgfilmen.

Vattenbaserade produkter är inga nyheter på marknaden. De har faktiskt varit i försäljning i över tjugo år, men Sørensen anser att tiden har kommit för att norrmännen ska titta på de vattenbaserade färgtyperna.

- Vattenbaserade produkter är framtidens färg, säger hon.

Frigör nåd

Och det kanske inte är så konstigt.

- Vattenbaserad långsiktig färg är mer färgresistent och behåller sin glans längre än någon annan färg. Du undviker färgen på huset som bleknar i solen, och det är särskilt viktigt för färger som rött och gult som bleknar snabbt. Produkterna är också enklare att arbeta med, eftersom de är fylligare och därför droppar mindre. Dessutom är det ett plus att rengöringen av maten kan utföras med vatten.

Om du tror att det finns mer än tillräckligt med jobb att måla, är en ny produkt som gör att du inte behöver börja först vara något för dig.

- De flesta leverantörer har tillräckliga produkter som kräver priming innan du tar två lager på toppen. Nordsjø har däremot en speciell färg där du inte behöver ta den här marken. Denna färg kallas Tinova VX och har 80% olja och 20% akryl. Detta har också en livslängd på upp till 10-12 år, men på grund av oljeinnehållet kan den blända färgfärgade färger. Det här är bara kosmetiskt och minskar inte produktens livslängd, säger Sørensen.

Fönsterfärg

Förutom målning av husväggar finns det nu egna målningar för fönster. I motsats till vad vissa tror är det inte ett försäljningsställ för att få konsumenterna att köpa fler produkter.

Läs också:

Växthus för alla väder

Ett växthus är ett bra alternativ om du vill odla bräckliga grödor eller se till att grönsaker levererar vintern. Det kan också vara trevligt ...

- Det har nu utvecklat en separat fönsterfärg för konstverket runt fönster. Det bygger lite tunnare och hårdare film, så du undviker att limma fönstren med färg. Denna produkt har också ett bättre kantdäck ", förklarar Sørensen.

Samtidigt använder hon möjligheten att påminna om att bra grundarbete är viktigt för ett framgångsrikt resultat. Och åtminstone lika mycket, om inte mer, när man målar runt fönster.

- Planerade bord är de mest utsatta platserna, och här är det särskilt viktigt med god grund. Och hyvlade bord vi skulle vilja hitta på listor runt fönster och dörrar, säger hon.

Om du har frågor om färg, korrigera du dem till Sørensen i vår kolumn Fråga färgspecialisten.

ADVERT

Mest populära