All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Fläck på lackerad panel

Många tvekan kan man tillämpa panelen betning direkt ovanpå en lack, på grund av att lackskiktet över panelen gör att fläcken inte kommer att tränga in i träet.

En fördel

- Men varför ska trädet dras in i träet? , frågar målare Ole Andreas Klaveness, med vetande att detta inte är nödvändigt.

Han säger att det faktiskt kan vara en fördel att panelen bok inte tränger in i träverket. Biet kommer hellre att ligga som ett smidigt skikt på utsidan av färgen. Utan panel lacken kommer fläcken således tränga in i träet, och på grund av skillnader i hårdheten hos trä, till exempel runt knop, kan resultatet bli sköld. I många fall är det önskvärt, eftersom man ser ut att betona träets struktur. Men om man vill ha ett konsekvent resultat kommer färgen att vara till stor hjälp. Detta är anledningen till att många även på ny panel applicerar ett lager av klar panellack innan de läggs på ett panelben.

Hur går man vidare?

- Jag rekommenderar att man tvättar väggen bra, då matt slip vägg i längdriktningen med en finpapper, säger Ole Andres Klaveness.

Då kan du börja behandla med panelben. Det kan mycket väl vara du behöver två lager, men detta blir en smaksak och beror något på pigmentering av ditt val på fläcken.

För att belysa

Interiörbåtar finns i många vackra färger, och här är alternativen stora. Men om du vill tända den gula panelen är de vita pigmenterade behandlingarna saken. De flesta tillverkare erbjuder paneler i vit eller antik pigmenterade nyanser. De vita ger ofta ett nästan kritat resultat, medan antik är något mindre omfattande, och panelen kommer att se vit och lutad ut. En klar panelbök har inte samma ljusförstärkningseffekt på den redan gulnade panelen.

Vad är den längsta önskan?

Det är svårt att ge ett allmänt svar om huruvida panelen eller panelen håller sig i sin ljusaste färg för det längsta. Enligt Ole Andreas Klaveness är dessa produkter ofta mycket lika. Han förklarar att huvudpunkten här är att pigmenterade produkter baserade på akrylbindemedel är långsammare än produkter baserade på olja. Det är därför inte viktigt att välja färg eller färg så länge produkten innehåller akrylbindemedel.

ADVERT

Mest populära