All egendom: trädgård, kök, inredning >> Kök

Innan du väljer utsug

->

Köket är ett av rummen vi spenderar mest pengar på när vi bygger nytt eller renovera. Vi vill ha det gjort och tyst, och det är inte konstigt att vi vill att köksfläkten ska passa in i resten av kökets inredning. Men när man väljer en spisfläkt bör man överväga mer än bara utseendet. Funktionalitet är så viktigt.

Ta bort eller

I korthet har du två varianter att välja mellan: fans blåser Matoses ut ur huset, och fläktar som rengör och återvinner luften med kolfilter. Det senare är lämpligt för bostäder där det inte finns någon möjlighet att skapa ventilation för köksfläkten eller lägenheter där det inte är tillåtet att koppla köksfläkt för ventilationssystem.

Om du har möjlighet att göra en luftledning från huven till friluft rekommenderas detta. I ett test som utfördes på konsumentrådets vägnar fanns det inga oväntade avgasfläktar som kom ut bäst. Fläktar med sådan ventilering misslyckas med att ta bort upp till 98 procent av rök från matlagning och de kommer förutom de lukter och fett, även avlägsna ångor och fukt från att koka.

Buller och städning

Buller är ett annat objekt som bör beaktas när du köper en fläkt. Bullernivån från köksfläktarna kan variera från 40 decibel till 70 decibel. Fläktar som städar och återvinner luften är vanligtvis mer bullriga än fläktar som leder ozonet ur huset.

Köksfläktar behöver lite underhåll. De måste bland annat rengöras för fett och glödlampor måste bytas ibland. Innan du går till köp av en fläkt, kontrollera hur enkelt det är att utföra sådana åtgärder.

Källor: www. konsumentportal. nej och www. Aftenposten. com

ADVERT

Mest populära