All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Före och efter: Old trekommode

Har du gamla och slitna trämöbler som du vill "förnya", men vet inte hur?

Marian Parson, som driver platsen missmustardseed. com har uppenbarligen en enkel och inte minst billig lösning på detta; nämligen en blandning av olja och ättika.

- Jag köpte den här 100-åriga lådan för $ 60 (ca $ 360). Skogen torkades båda och hade några vattenstämplar, och de som sålde det till mig innebar att det skulle återställas.

Enkel och billig lösning

Men Parson bestämde sig för att smörja byrå med en blandning av olja och vinäger och blev positivt överraskad av resultatet.

- Det bästa är att även nu, en månad efter att jag behandlade byrået, ser det fortfarande ganska trevligt ut.

- Jag har provat med både olivolja och vegetabilisk olja, äppelcidervinäger och vitvinäger, och de olika kombinationerna har fungerat lika bra.

Nedan kan du se vad en blandning av olja och vinäger görs med Parsons byrå:

BEGAGNADE WOOD: Detta är hur byrån innan den behandlades med en blandning av olja och vinäger. Foto: PHOTO: Marian Parson / missmustardseed. com

RESULTATET: Så här såg kommandot efter att det behandlats med en blandning av olja och ättika. Foto: PHOTO: Marian Parson / missmustardseed. com

jämnar ut de repor

WORN trä för att så byrå innan den behandlades med en blandning av olja och vinäger Foto: FOTO Marian Parson / missmustardseed. com

RESULTATET: Så här såg kommandot efter att det behandlats med en blandning av olja och ättika. Foto: PHOTO: Marian Parson / missmustardseed. com

Sissel Bjørge på Norsk Treteknisk Institut förklarar till Bonytt. nej att oljan kommer att dra i träverk och hjälpa till att "släta" ut reporna.

- Det finns också flera olika specialprodukter för behandling av trä, betonar Bjørge.

- Dessa är produkter som innehåller noggrant sammansatta blandningar av olika oljor / vaxer. För större underhållsarbete kanske du vill shoppa för färghandeln.

Löser och lägger fett

Line Augustin på Alanor, importör av produkter för underhåll av hemmet, följande förklaring till varför det fungerar:

- Blandningen av olja (vegetabilisk eller olivolja) och vinäger gör den gamla trä Snabbt kommer att se bättre ut eftersom oljan ger fett till träet uttorkat. Vinäger hjälper till att lösa upp gammalt smuts och vax. (Vinäger används därför också för Windows-fönster, till exempel), tillägger Augustin.

Hon påpekar att även om utfallet ser bra ut, blir det inte en optimal lösning.

- Olivolja / vegetabilisk olja är en flyktig olja, det vill säga det har inga härdningsegenskaper.

- Eftersom oljan inte är härdad, kommer den att evaporera relativt snabbt, och det är nödvändigt att förnya behandlingen regelbundet.Ytan blir också klibbig och fingermärken kommer att dyka upp. Dessutom kommer en sådan olja att vara ojämn och kan leda till dålig lukt.

Behandling av gamla träar

Augustin har följande rekommendationer för dem som vill friska gamla trämöbler:

1. Tvätta / rengör med lämplig möbelrengörare, undvik användandet av vatten på träet (vilket kan leda till fiberavstrykning och upplösning av gammalt lim). Möbelrengöraren tar bort gammalt smuts, fett och tidigare vaxbehandlingar och är extremt mild på alla typer av träytor, jämnt skalmålade ytor som är mycket känsliga.

2. Gamla möbler som har behandlats från tidigare rekommenderar vi att du bara växer med Liberon Black Bison Antikvax efter rengöring med möbelrenare.

Antik växer träets naturliga glöd utan att förstöra den ursprungliga ursprungliga / ursprungliga behandlingen. (Gamla möbler kan minskas kraftigt om originalytan är borttagen / förstörd) Antikvax finns som färglös och i många olika träfärger. Välj färg som motsvarar möbelfärgen . Den finns som pasta och i flytande form.

Obehandlade ytor / föremål oljas med lämplig olja efter rengöring med möbelrenare.

Läs också:

Du kan faktiskt göra parketten fina

Letar du efter nya inredningsförslag? Du hittar dem i Inspirationsguiden

Hur ofta tvättar du sängen?

Före och efter: Microfiber Soffa Rengöring

ADVERT

Mest populära