All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Vara en urban bonde

Allt fler tycker att det är kul att odla sina egna örter och grönsaker, och nätet spricker med bra råd. Du behöver inte ha en trädgård eller terrass för att prova din egen kortlista mat. Viktigast, dina växter får rätt jord, ta hand om solen och ljuset och att de är ordentligt vattna. Även för vattning finns det enkla och smarta lösningar som låter dig nästan låta växterna hantera sig själva.

Enkla lösningar

i den gamla staden i Oslo har Kaja Marie Lereng Kvernbakken fastställts av fönster på kontoret av örter och grönsaker hon senare plantera ut i trädgården. Efter "gudinnakriget" före påsken fick hon tag i många plastkartonger som hon gjorde självvattande krukor och små växthus.

- Lådorna var lite annorlunda, så jag kunde lägga två lådor ovanpå varandra, fylla vatten i bottenlådan och ha mark och växter i toppen, säger hon.

I plantagen har hon spolat en hes som passerar genom lådan och i vattnet och drar upp den i jorden för att hålla den bara fuktig fuktig för plantorna. Ett hål på framsidan av vattenlådan gör det enkelt att fylla i när det töms. De små växthusen är gjorda av lådor med lock som hon sätter på utan att stänga helt för att släppa in luften.

- Jag har uppenbarligen gjort hål på flera ställen i lådorna så att allt överskott av vatten går vilse när jag lägger ut dem senare, förklarar hon.

Se möjligheterna

Lereng Kvernbakken har ingen balkong i lägenheten, men radhus erbjuder flera gått samman och enades om att skapa en köksträdgård på en liten landremsa mellan söderläge husväggen och staketet mot järnvägsspåren. Nu rengör och reparerar hon och de andra deltagarna i projektet den här lilla fläcken så att det blir klart att plantera i pallar så snart det är tillräckligt varmt.

- Det är fantastiskt att plantera växter, säger hon entusiastiskt. "På den här väggen har vi sol från morgon till kväll, så här växer växterna, tänker hon.

- Det sägs inte att jag planterar direkt i jorden här, säger hon. "Marken är förmodligen lite förorenad, så jag lägger en trasa i palmerna innan jag får ren mark," fortsätter hon.

Stadsliv är helt ok

VD Helene Gallis i stadsdelen Gardens, som ivrigt förbereder Trädgårdsmässan i Lillestrøm i helgen, tar dig tid att svara på några frågor från House & Property om hur säkert det är att äta proprietära örter och grönsaker från urbana kök trädgårdar. Hon säger att hon i samarbete med ledande Erik Joner av det norska institutet för bioekonomi (Nibio) tog markprover på ära i Bjørvika och sågar, och fann att det var säkert att växa i staden.

- Lägg en trasa i pallens botten och lägg till ny mark, säger hon.

- I vissa flerbostadshus kan ha begravts en massa saker, och då är det bäst att vara på den säkra sidan, säger hon, och förklarar att det är tillräckligt för att tvätta den en odlare innan den landar på plattan för att avlägsna luftburet damm .

- De damm är för grovkorniga att tränga in i anläggningen, och det tar också mycket lång tid innan det tränger in i marken, säger Gallis betonar att vi inte nödvändigtvis vet var grönsakerna vi köper i affären har vuxit och att det kan ha varit på en tomt bredvid en trafikerad väg.

- å andra sidan har vi ganska bra kontroll över vad vi odlar själva, säger hon innan hon går tillbaka till utarbetandet av Garden Fair.

ADVERT

Mest populära