All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Vackert glas och blommamässa

Är du trött på vinter och kallt? Ta en ledtråd av varmare dagar in i interiören med färska blommor och vackert glas.

Hitta inspiration i bildgalleriet!

- Idag kan vi ha vaser i alla slags former och tjocklekar som passar alla snittblommor. Genom att använda blommor och glas tillsammans kan vi skapa en dekoration eller bukett som passar alla inredningar och alla personligheter, säger Tonje Bergh, informationschef på Office for Flowers and Plants (OBP).

Ständigt stilleben: Vårblommor i enkla men vackra vaser. Foto: OBP

Tulpan och kameleon

Vid denna tid på året är tulpaner på sitt bästa och sortimentet i färg är stort. Tulpanens frodiga blommor och glada färgscheman gör dem till en välkommen ljuspunkt i vintermörket. Tulpaner är dessutom som kameleoner - med sitt brett utbud av former och färger passar de i nästan alla stilar och trender inomhus.

Och självklart behöver du inte begränsa dig själv till tulpaner. Du kan hyra i rosor, liljor, krysantemum och allt som ditt blomstrade hjärta kan önska.

Läs också:

Fem vackra festbuketter

Vackra buketter och blomsterarrangemang ingår i festbordet. Använd möjligheten att leka kreativt med blommorna.

Glaset påverkar stilen

Men lika viktigt som blommorna, glaset du lägger dem in. Vilken vas du använder har lika mycket att säga för stilen som blommorna själva.

- Innan blommorna stod för den dekorativa delen ensam, men nu har det varit annorlunda. Det finns olika typer, former och färger av glas. Ibland lägger det också färg på vattnet i vasen för att ge blommatillverkningen ett speciellt uttryck, säger Bergh.

Se fler förslag i bildgalleriet.

Korrekt vård: Skaffa de skära blommorna med rätt skötsel. Foto: OBP

Hur man får blommorna att hålla:

* Köp snittblommor när knopparna har börjat öppna och visa färg.

* Ta blommorna ur papperet, men håll i plasten medan du skär nya stycken i underkanten.

* Använd helt rena glasögon eller vaser och låt blommorna stå och dra rent vatten i ca 30 minuter innan du tar bort plasten. Det ger dem spänningen tillbaka.

* Lägg till vatten till hållbarhetstid. Då behöver du inte byta vatten, men kan vara noga med att fylla på med färskt vatten.

* Ta bort löven längst ner på stammarna. På så sätt undviker du onödiga bakterier i vattnet och du förlänger hållbarheten.

* Lämna blommorna ljusa, men inte i direkt sol, dra eller stark värme.

* Lägg inte ihop blommor och frukt. Vissa frukter utvecklar gasetenet, vilket accelererar åldrandet av blommorna.

* Låt blommorna svalna varje natt, så håller de längre.

Läs också:

Bli av med sommar skadedjur

Veps och öl kan snabbt hitta en ny plats att bo - hemma hos dig. Då måste du agera snabbt för att bli av med dem. Vi i Villas Damage Expert ger dig ...

ADVERT

Mest populära