All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Vara en smart låntagare

Har du vila på låg ränta? Då kan det vara dags att införa några åtgärder som gör att du ger mindre till bankerna och behåller mer av pengarna själv. Räntan är fortfarande låg, men det förväntas stiga framåt mot det nya året, så var inte lång.

- Flera faktorer visar nu att lågkonjunkturen börjar utjämna, och Norge har påverkats mindre av finanskrisen än många andra länder. Den visar nu att ren botten är nådd och guvernören signalerar att ytterligare räntehöjningar kan komma tidigare om det finns fler positiva tecken på marknaderna i Norge och utomlands, skriver Gisle Høyland, senior rådgivare i det norska Familieøkonomi det senaste penningpolitiska mötet.

Håll mer: Ta kontroll över ekonomin och behåll mer pengar själv.

Ta kontroll över ekonomin

Särskilt nu när räntorna är låga, du har utrymme att göra ett antal saker som kan spara pengar. Det kan till exempel vara att betala extra på lånet, refinansieringslån och krediter, eller rörliga lån och krediter.

Skandiabank rekommenderar sina kunder att ta kontroll över ekonomin och inte låta lånen segla i eget hav.

- Betala mer på lånet när räntan är låg, inte bara öka din konsumtion. Använd extra betalningar, och du går snabbare från 80% till 60% villkor, säger de.

Endast för rörlig ränta

Genom att få en lägre hypotekskurs i hemmet kan du uppnå mer gynnsamma räntor på lånet. På lång sikt kan det därför vara pengar att spara på lite extra nu när räntan är låg.

Detta gäller dock endast om du har flytande intresse. Har du en fast ränta som är bunden till en högre avkastning, göra bättre att lägga pengar åt sidan, möjligen spara i BSU eller betala mer på lånet dagen fast ränta affären är över.

Läs också:

Köp och sälja privatkunder

Vilka är för- och nackdelarna med att köpa eller sälja en fastighet utan mäklare?

- Bindade du räntan när den var hög, t.ex. vid 7% borde du stå på tävlingen. Det kommer inte att betala för att häva avtalet, under loppet leder du fortfarande vill betala som om det vore 7% period, Nordea konsumentekonom, Christine Warloe Warloe, talat med, vi i villa.

Kortare återbetalning

Har du varit en fastighetsägare på ett tag, kan det vara så att du inser att det är lättare att serva lån nu än när du började återbetalning. Till exempel kan din lön ha ökat under de åren som passerat eller du är över den första, dyra etableringsfasen. I stället för att låta extrahundslingorna gå direkt till konsumtion kan det finnas möjlighet att förkorta lånets återbetalningsperiod.

Den kortare återbetalningsperioden, ju mer du betalar i månaden. Men totalt sett måste du betala mindre till banken desto kortare är lånetiden.Ett lån på en miljon dollar kan kosta dig tre fjärdedelar av miljoner extra i ränta över en 25-årig period. Om du väljer en betalningsplan om 15 år kan du däremot spara runt 300 000 kronor i räntekostnader.

Flytta eller refinansiera lån

Har du dyra lån eller krediter kan det vara mycket att spara mycket på att flytta lån och krediter. Anta inte att du får den bästa räntesatsen bara för att den totala räntan idag är låg. Undersök vad andra banker kan erbjuda. På webbplatsen för Norsk Familieøkonomi hittar du en räntebarometer som ger en översikt över bankernas bostadslån för lån som innehar 60% av lånet.

Om du får bättre erbjudanden i en annan bank kan du se om din nuvarande bank är villig att förhandla om räntan på ditt lån. Om det inte finns någon anledning att vara lojal mot banken. Flytta lånet där du får de bästa förutsättningarna.

Ett annat alternativ är att refinansiera lån och krediter. Refinansiering innebär helt enkelt att du kan hämta ett nytt lån med en mer gynnsam ränta för att betala ett befintligt lån till en dyr takt. Syftet är därför att inte höja fler lån utan att minska räntekostnaderna. En annan fördel med refinansiering är att du har möjlighet att samla fler små och dyra lån i ett lån. Detta ger dig en bättre översikt över den privata ekonomin, och det finns mindre risk att förlora kontrollen över skulden.

Läs också:

Välj rätt bilförsäkring

Finns det svårt att välja rätt bilförsäkring? Här är lite hjälp på vägen.

ADVERT

Mest populära