All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Var skeptisk!

Guide: Online Furniture

  1. Var skeptisk!
  2. Fake eller Fakta?
  3. Möbler och inredning Online

Kontrollera återförsäljaren

När det gäller försäljning på nätet, var god att handla säkert om du köper från en webbutik. Chanserna ska luras om du handlar från en individ, till exempel är det också möjligt att köparen har lurats när han köpte varan vid den tiden.

Men inte alla nätbutiker är lika ärliga. Som en tumregel kan det vara bra att kontrollera om företaget har en adress och ett kontaktnummer. Online-butiker du kan bara kommunicera med på e-post ska vara borta.

Ska du handla från en norsk butik är det också bra att kontrollera om företaget är registrerat i Brønnøysundsregistret.

Du bör också kolla vilka betalningslösningar som erbjuds - det säkraste är betalning för det mottagna objektet.

Det finns också ett kvalitetsstämpel på nätbutiker som kommer in i godkända butiker, Nsafe, men tyvärr har några norska nätbutiker gått med i den här lösningen. Det motsvarande systemet i Europa heter Euro-label .

Är återförsäljaren godkänd av tillverkaren?

- Ta till exempel en av de stora internationella butikerna som säljer designmöbler, europebynet. com. De säljer bara märkesmöbler, men ingen återförsäljare har kommit överens om att ha ett leveransavtal med den webbplatsen, säger Knut Skoe, direktör för möbelrådet. - Var får de sina produkter?

Lär koderna

Är det inte klart vem som tillverkar möblerna eller att företaget har godkänt ett avtal med tillverkaren, det finns god anledning att vara skeptisk. Det finns också några ord och fraser som du bör hålla ögonen på.

- Senaste nätbutiker har på sina sidor angett att produkten inte kan levereras till några europeiska länder, till exempel Nederländerna, säger Skoe.

Detta beror helt enkelt på att vissa europeiska länder blir hårdare på försäljningen av kopierade varor än andra - och en bra pekare att du inte köper originalmöbler.

Kryptiska omskrivningar bör också få varningslamporna att ringa. Till exempel om e-handel handlar om "den berömda designern" och anger födelsedatum. eller använd ett smeknamn, ett mindre känt namn (istället för artistnamnet) etc.

Kontrollera tillverkaren

Du bör också kolla tillverkaren. Är företaget licensierat att tillverka dessa möbler? Stokke har till exempel tagit över licensen för att skapa Planet Chair (från vilken vi inte kan rapportera här, det är en fråga i testet!); Den italienska tillverkaren Cassina har licens på Corbusier, det tyska företaget Tecta, på ett antal bauhausmöbler.

En liten bra gammaldags forskning om vem som har licensen kan därmed vara vad som kan spara dig från att betala 55.000 kronor för en kopia eller ett olicensierat möbel. Man kan säga att om du är villig att betala så mycket för en stol, då är det värt det, kommer problemet imdlertid den dag du kan sälja.

Kontrollera namn eller nummer

Ibland kan det vara lika enkelt som att kontrollera ditt namn och nummer. Ta till exempel de populära PH-lamporna, designade av Poul Henningsen, tillverkad och distribuerad av Louis Poulsen. För modellnummer kan du kolla med tillverkaren vilka är i produktion idag - och vilka har tidigare varit i produktion.

- Det är ganska vanligt att kopior som säljs som nya lampor antingen har ett utgått nummer, eller en annan brevkombination, som PL eller LP, Christina Krogstad, på Louis Poulsen-belysning i Norge.

Alla nya Louis Poulsen-produkter är nu stämplade med ett certifikat på lampan och om du är på den använda marknaden, kontrollera om det har stämplat ett produktionsnummer på ljuskällan. Det finns inte på kopiorna.

Det är vanligt att designmöbler har ett produktionsnummer eller logotyp stämplat, gjutet eller strimlat. Du kan kontakta fabriken eller licensierade återförsäljare för att få reda på om dina möbler är korrekta.

Kontrollera tillverkaren

När det gäller reproduktions finns det bara ett företag som har tillstånd att producera en produkt. Anger e-handel en annan tillverkare än den officiella, är det redan tala om en kopia, och inte en reproduktion, som kommer att ha en hel del att säga möblerna värde.

(Delar av denna artikel har tidigare publicerats på DinSide.)

ADVERT

Mest populära