All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Vara snabbare än blixten

Text: Kari Gjertrud Dølgaard

Denna natt blixtnedslag i södra påminner oss om att vi bör vara medvetna om risken för skador på husets armaturer i dåligt väder. Marknaden översvämmas med billiga så kallade pluggable skydd (överspänningsskydd eller fina skydd) som ansluts direkt till jordat uttag och för att skydda elektronisk utrustning eller elektriska apparater. Det är viktigt att vara medveten om kvalitet när du går för att skaffa sådana produkter och inte frestas av låga priser. Några av dessa fungerar inte en gång i det norska elsystemet.

Säkerhet har ett pris

Försäkringsgivare Approval bereder och godkänner säkerhetsutrustning, inklusive fina skydd som är direkt instickbara till jordade eluttag.

- Det finns en stor skillnad i FG-godkända produkter och billiga varianter på marknaden, säger Arve Haug i FG. Det är uppenbart att de flesta människor är frestade att köpa så billigt som möjligt, men man måste vara medveten om att det kan vara riskabelt.

FG: s webbplats har en ständigt uppdaterad lista över godkända produkter.

- Det kan också vara bra att kontakta försäkringsbolaget, säger Haug. Vissa försäkringsbolag ger rabatter på försäkringar med FG-godkända produkter, säger han.

Best säkring

För att säkerställa bästa möjliga, är det bra att montera också en grov skydd. Den grova säkringen är monterad i säkringsboxen och är avsedd att minska skador på grund av kort och högspänningsöverskott. Det grova skyddet måste dock installeras av en kvalificerad elektriker. I många nya hem finns redan en sådan, kanske du vill kolla.

ADVERT

Mest populära