All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Batmobile såldes för 23, 5 miljoner

George Barris är en viktig namn för oss filmfantaster auto-fil. Den nu 88-åriga bilmakaren har skapat sig för att skapa några av världens vildaste hantverk. Hur? Med bra gammaldags hantverk. Detta är mannen bakom viktiga bilar som "Back to the Future" -DeLoreanen, A-lagets läkare Aryan Supervan, Natt Riders KITT-Trans Am, för att nämna några.

ännu vildare än du tror

En av de mest kända av hans verk, den ursprungliga Batmobile, som används i den ursprungliga serien som gick på TV från 1966 till 1968. Det verkar som om bilen är byggd som en Batmobile från botten och uppåt, men sanningen är ännu mer intressant. Donationen bygger på en nästan lika galen konceptbil som utvecklats av Ford på 50-talet.

Lincoln Futura var en typisk atomålderkonceptbil med stark inspiration från rymdfarkoster och flygplanutveckling. Foto: Ford Motors Visa mer

Den futuristiska skapelsen fick det slående namnet Lincoln Futura. Hela karossen var hand slagen av italienska Ghia och visades på olika bilsalongen 1955. En viktig roll i filmen "Det började med en kyss" följt 1959 innan bilens glamorösa liv var mer eller mindre utspelad.

Inköpt för 1 dollar 1965

Men fortfarande inte. För George Barris hade fått ögonen på den speciella båten och slutade köpa den för nettosumman av en (1) dollar! Detta trots att bilen hade kostat 250 000 dollar att utvecklas, vilket var enorma belopp vid den tiden. Bilen stod utanför Barriss verkstad i flera år innan ...

George Barris är en levande legend. Här utanför den berömda verkstaden i Hollywood, Kalifornien. Visa mer

... Dada dada dada dada, Batmaaaan!

George Barris fick 1966 en intressant uppgift från ett tv-företag: Vi kommer att göra en spänningsserie om en batman. Design en sensationsbil för huvudpersonen! Och gör det snabbt ... Ideellt inom tre veckor!

Barris fick en mycket kort deadline, men det gjorde ingenting. Eftersom han hade den perfekta givarbilen på bakgården. De nyckfulla vingarna och bubbelliknande glastak var perfekta för en superhjälte drömbil.

Det var inte nödvändigt att bygga Lincoln Futura i en Batmobile. Se mer

Gick för mindre pengar än väntat

Efter att bygga bilen på rekordtid med Bill Cushenbery var resultatet visas för tv-bolaget. Tummen rätade upp, bilen fick den karakteristiska svarta färgen och filmen startade. George Barris var ägare till Batmobile och hyrde den till tv-bolaget genom hela filmen.

George Barris har anledning att vara mild när han står vid bilen, som har besvikit på 23,5 miljoner dollar på Arizona-auktionen.Foto: Barrett-Jackson Bilauktion Visa mer

Och nu var bilen under hammaren vid Barrett-Jackson Car Auction i Scottsdale, Arizona. Priset, trots att det var helt uppenbart på 23,5 miljoner kronor, var faktiskt något lägre än vad spekulanterna hade förväntat sig.

De hade förutsagt en slutlig prislapp på över $ 5 miljoner, cirka 28 miljoner dollar ...

ADVERT

Mest populära