All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Badrumsbelysning - Välj rätt

Det finns i huvudsak tre saker att tänka på när man väljer badrumsbelysning: säkerhet, funktion och design.

Badrumsbelysning & säkerhet

Säkerhet kommer först. Stränga villkor ställs på elektriska installationer i våtrum, och inte utan anledning.

- Rummet är rummet i hemmet där olyckor som orsakas av el uppstår oftast. Fuktiga ytor och våta kropp minskar hudresistansen (det elektriska motståndet), och det är därför nödvändigt att göra ytterligare krav på utförandet av elektriska installationer för att säkerställa elektrisk säkerhet förklarar NBI manuella Elektriska installationer i ett våtrum.

Garderoben är uppdelad i olika zoner beroende på graden av fuktspänning. Zon 0 är den inre delen av hår, är zon 1 betraktas som den del av golvnivå och 225 cm upp där bad eller duschkar, medan zon 2 sträcker sig 60 cm över zonen 1

- Armaturer fast monterade och trådbundna, kan användas i zon 1 och 2 om de har minsta IPX4, i praktiken IP44. Switch bör installeras utanför zon 0, 1 och 2. I zon 0, kan det endast installeras belysning tillåts för användning inom detta område i enlighet med tillverkarens anvisningar, skriver SINTEF Building och infrastruktur.

Läs också:

Detta badrum var nytt för mindre än $ 10.000!

Budgeten var begränsad, men fantasin och motivationen var stora. Se hur Irlin och Lars målar upp den samtida nytt badrum, både omedelbart och ...

Läs mer om detta i artikeln Belysning i badrummet

(Artikeln fortsätter nedan bilden)

En annan effekt belysning med färgade LED-lampor i duschen .

Foto: Hansa

Läs också:

Kontrollera belysningslamporna i badrummet!

badar i ljus

hus hårdast ljus

Alla artiklar om badrumsbelysning

Se också:

Tips: Bli av mögel och svamp i badrummet

Har det förekommit mögel eller svamp i lederna i badrummet ? Här är tipsen om hur du tar bort det.

Funktion

De flesta behöver mer ljuskällor i badrummet. Du kan tänka på dem som lager som ska byggas för att skapa den bästa belysningen i badrummet. Taklampan är det första lagret, basbelysningen som utgör grunden för resten.

- En taklampa med bra ljusfördelning ger en effektiv ljus för städning och gör det lättare att se vatten eller tappats föremål på golvet, skriver organisationen Lyskultur.

För det andra kommer strålkastaren att belysa ett visst område. I badrummet är spegeln det vanligaste området för strålkastare, och det är särskilt viktigt för bra färgreproduktion.

- Optimal spegelbelysning uppnås med en lampa på vardera sidan av spegeln. Dessutom, om du har en lampa ovanför spegeln, är belysningen ännu bättre, skriver Lyskultur, men påminner om att andra områden i badrummet också kan vara relevanta för spotlighting.

- En extra ljuspunkt i duschen är användbar när duschridån dras.

Förutom basbelysningen och spotbelysningen kan strömbelysningen vara tillämplig. Detta kan sträcka sig från det enklaste i form av ljus till badkaret till mer avancerade lösningar som färgljuset i vattenstrålarna i duschen.

Läs också:

Smarta badrum för små badrum

Små badrum kan vara en utmaning när det gäller inredning. Vi ger dig tips om hur du enkelt kan ta emot vad du behöver.

Design

Utformningen av armaturen och belysningsdesignen generellt bör återspegla den andra stilen i badrummet. Och det finns ingen regel att badrumsbelysning måste vara enkelt och funktionellt, även om många väljer just det.

Om du har valt en romantisk eller nostalgisk stil i badrummet, är det till exempel inget fel att välja en ljuskrona i badrummet - om det är vad du vill ha. Website Design Lighting. nej erbjuder fyra olika ljuskronor, som alla har IP44, och är därför avsedda att användas i badrummet.

Ljuskrona i badrummet? Det är möjligt om du väljer en konstruerad för användning i våtrum.

Foto: Designbelysning

Det totala belysningsområdet för badrummet är stort, men detsamma är inte alltid fallet i den enskilda affären. Om du inte hittar det du söker i närmaste köpcentrum, kanske du vill fråga din lokala elektriker eller ta dig tid att titta på nätet.

Kom ihåg att armaturen måste vara i norska standard och är avsedd att användas i våtrum. Om du väljer något annat riskerar du att elektriker inte installerar varorna.

ADVERT

Mest populära