All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Badrum och sovrum i en

Konstnär Hildegunn Roll Sverdrup ville ha en ny twist på kombinationsbadet och sovrummet. Hon hade en idé och insåg det på hennes plats.

- För att spara utrymme i hemmet utformade jag badrummet och sovrummet i ett och samma rum. Det vi har fått är ett mycket öppet och luftigt rum som kombinerar badrum och sovrum, säger Roll Sverdrup.

Tidigare hade badrummet inte ett fönster och kände sig som ett isolerat rum i huset. Så är det inte längre när badrummet delar windows med sovrummet.

- Eftersom vi har ett större sovrum, har vi ett större badrum genom att göra denna kombination. Väggar och dörrar rymmer mycket utrymme i ett hus, och genom att vi går ihop får vi känslan av att bo i något som är större än vad det normalt skulle ge, säger Roll Sverdrup.

Byggd som badrum

Rörmokaren Steinar Aamodt i Aamodt VVS i Søgne var projektledare under hela processen. Enligt honom var hela saken verkligen ganska oproblematisk.

- Du måste helt enkelt tänka att du bygger ett stort badrum. Rummet måste ha alla kvaliteter som ett badrum skulle ha haft. Den enda skillnaden är att du skärmar en del av badrummet för att dekorera det som ett sovrum. Vi fick chansen att vara en totalleverantör av projektet och det gjorde det mycket enklare för mig som projektledare, säger Aamodt.

I hela byggnaden behövde du bara mejla om hela det gamla marmorgolvet och lägga till ett helt nytt vatten- och avloppssystem.

- Membran måste läggas i golvet eftersom hela rummet måste betraktas som en våt zon. Omkopplaren måste flyttas och vi var tvungna att vara uppmärksamma på var vi vill att vattnet ska rinna ut. Dessutom satte vi upp en skiljevägg mellan badkaret och resten av rummet så att det skulle finnas något fysiskt åtskilda badrummet och sovrummet. Förutom duschen under badet monterade vi slussens rengöringsmedel längs väggen till duschen. Alla brandsläckare har ett lokalt fall, så det är inte hela rummet heller ner till slussarna. Kraven säger att vi borde ha en skillnad på 2, 5 centimeter från den högsta punkten och ner till avloppet, säger han.

För att rummet inte ska uppfattas som rå och fuktigt var det viktigt att installera en kraftfull fläkt för att effektivt ersätta luften i rummet.

Helt problemfri

Man tror att det kan finnas några praktiska utmaningar för att skapa en sådan rymdkombination. Kolbjørn Mohn-Jensen i Mycoteam ser inga strukturella eller formella problem att bygga på detta sätt.

- Så länge du tar hand om hand och bygger allt som en våt zon, bör det inte störa några tekniska utmaningar eller problem. Det finns mer praktiska problem som jag snubblar på, säger Mohn-Jensen.

- Även jag skulle vilja ha det ganska kallt i sovrummet och ganska varmt på badrummet. Även om du har bra utmattning, är det svårt att tro att det här kan utföras mycket bra i praktiken, eftersom det hela tiden kommer att sätta mycket fukt i luften.Detta kommer emellertid inte att försämra det faktum att detta är en lösning som kan genomföras utan risk för fukt och sådana saker.

Husets ägare är briljant nöjd med rummet som det hittills har fungerat.

Våra vänner undrade om temperaturen inte skulle vara problematisk när badrummet ska vara varmt eller varmt medan sovrummet ska vara kallt. Vi har inte alls känt detta. Vi har värmekablar över golvet för att upprätthålla god golvvärme och om extraktet inte drar tillräckligt med luft ut ur rummet, lägger vi bara upp fönstret, säger Roll Sverdrup.

Ett unikt rum

Hildegunn Roll Sverdrup gömmer inte det faktum att du är van vid livsstil på medellång sikt för att göra det bekvämt både i badrummen och sovrummen. Samtidigt är hon glad att ha en lösning som ger en "wow-effekt" och känns unik.

- Jag har hört att Kronprinsen och Mette-Marit har en sådan lösning, men det kan jag inte bekräfta. Även jag är över genomsnittet intresserad av inredning och jag har sett liknande lösningar någon annanstans, men det är ingen tvekan om att det är ganska sällsynt och jag tycker att det är roligt. Jag har haft nöjet att trawla internet för att hitta inredningen som passar mitt badrum.

Genom Danmark fick hon ett gammalt fönster som hon satte sig över sängen. Windows väger över 100 kilo och glaset byts ut med spegelglas. Väggen bakom badkaret beställs också online och kanten tills badet ordnade de som byggde badrummet.

- Det finns sådana saker som lägger en extra punkt på den. Jag bygger min drömbad och är villig att ge mig mer tid och pengar för att göra det som jag vill ha det. Du kommer inte bli överraskad av kostnaden. Ju större badrummet är desto dyrare är det, och i praktiken är det ett mycket stort badrum. Det är nog inte för alla att göra det här, men jag är oerhört glad över att ha uppfyllt någonting som jag tyckte var bra, säger Hildegunn Roll Sverderup.

ADVERT

Mest populära