All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Egna ansträngningar på badrum kan kosta mer än det smakar

badrum område i norska hem har, i enlighet med de senaste årens trend ökat markant. Det är slutet på den sociala bostadsbyggnadens uppfattning om badrummet som ett nödvändigt ont med kortast möjliga uppehållstid. Dagens bostadsbyggare anser att badrummet är ett välbefinnande rum där utrymme och utrustning krävs. Det gör badrummet till det dyraste rummet i den moderna bostaden bredvid köket. En renovering av ett äldre badrum kan enkelt passera 100 000 kronor, vilket gör din egen ansträngning attraktiv. Möjligheten att spara 10-15 procent av utgifterna kan göra att många människor tar chansen att göra lite arbete på egen hand.

Lite från försäkringsbolag

- Vi avråder starkt okvalificerade egna ansträngningar i samband med renoveringen av badrummet, säger chefen för information If, Emma Elisabeth Vennesland till nya hem.

- De flesta läckor på våtrum på grund av uttömda brandsläckor, tak och väggar ger inte ersättning genom försäkringen. Det är också i enlighet med försäkringsvillkoren för en minskning av en potentiell ersättning för ett orsakssamband mellan skadan och utförande, sade Vennesland. Om skadeförsäkringen är bland de största på marknaden när det gäller bostadsförsäkring.

Vem jobbar?

- Företag och hantverkare som för närvarande ska utföra arbeten som omfattas av Wet-norm bör ha ett så kallat våtrumscertifikat. Här är en branschcertifikat eller sex år praxis i botten, och dessutom en kurs som anordnas av konstruktionen handlar utbildning kontor, säger ordföranden i bygg handlar utbildningskontor i Møre og Romsdal, målarmästare Svein Ove Misund till nya hem. Han rekommenderar att självförsörjningen i badrummet begränsas till rivning, läggning av plattor och montering av badrumsarmaturer.

- Du kan spara en hel del pengar på dessa jobb, men se till att få råd från proffs innan du går igång, säger Misund, som leder en målare företag med 26 anställda och är ordförande i länets mallar guild.

Fem års garanti

- Hantverkslagen innebär fem års garanti för vårt arbete. Därför är det i samråd med certifierade hantverkare lönsamt att överväga vilka arbeten du kan göra själv. Många hantverkare gillar att skylla dig i operationer där det är lätt att göra misstag och som senare kan utlösa ett klagomål. Men de flesta är bra på att arbeta med byggaren, säger Svein-Ove Misund.

Ett bra råd till alla som använder hantverkstjänster är att använda byggindustrins centrumets tio uppsättning punkter för användning av hantverkstjänster. (Dessa finns på annat håll på vår hemsida)

Du kan spara mycket pengar på eget initiativ när du renoverar badrummet.Men begränsar ansträngningarna till de områden där du inte behöver speciella färdigheter, säger ordförande på Byggfagenes utbildningskontor i Møre og Romsdal, färgmästare Svein-Ove Midsund.

ADVERT

Mest populära