All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Bad dig rik i trädgården

Nice Plaskedam.

Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Holst mer

Bad dig rik i trädgården

  1. Detta kostar trädgården pool
  2. Hur underhålls pool
  3. Kontrollera reglerna

Varje år ger cirka 50 Norska hushåll har en pool i trädgården. Och tyckte du att poolen var cykliskt beroende, du tar blodiga misstag.

- Människor som köper simbassänger har pengar oavsett konjunkturcykeln, säger Sigve Fredriksen, chef för poolbutiken Pahlen i Oslo.

Och det är helst i de soliga områdena i Oslo västerut hittar du poolerna, vi kommer att tro Fredriksen.

Hur

Pool dröm kan realiseras på flera sätt: Du kan gräva ett hål, gjutning pool, och antingen måla insidan med polyesterfärg eller klä den med polyester. Den gjutna poolen kan också kakelas, men frosten sprängning och efterföljande lösa plattor bör hållas i åtanke. Den gjutna poolen sägs ha en längre livslängd än en så kallad prefabricerad baddamm. För en gjuten pool kan du börja med att rulla upp ca 200 000 kronor, men du kan fortsätta att bläddra minst 300 000 kronor till.

- Vissa människor vill ha kakel av estetiska skäl, och sedan går de för det, säger Fredriksen på Pahlén Oslo AS.

De prefabricerade badplatserna levereras med en helt svetsad polyesterduk. Dessa pooler kan antingen begravas eller parkeras på ett lämpligt ställe. Dessa har inte samma livslängd som gjutet, men i gengäld är de billigare vid inköp.

Bonderomantik

En nykter pälslampa i trädgården?

Foto: Ola-Stampen. nej Foto: Ola-Stampen. inte mer

också bonderomantikerne kan få sin våta dröm uppfyllda: Vassle företag Ola-Stampen sätta ihop sin första furustamp 1996. Sedan dess har det gått i snabb följd, Idag säljer företaget cirka 80 skadedjur per år. Från 17 400 kan du få din egen fyrstämpel med facklor i trädgården ?? eller på terrassen - men företaget hyr också skadedjur för kortare och längre perioder. Enligt Ola Stampen hämtar du bara stämpeln och börjar bada.

Men det finns också otaliga varianter av utomhusbubbel.

Ytterligare effekter

Kvadratisk, oval eller runt? Romersk trappa och dykkbräda? Poolen låter dig skruva ihop på de flesta sätt och dekorera med både praktisk, cool och estetisk utrustning.

- Vissa anställer en arkitekt för att göra sina pooler i trädgården för att få det att fungera, förklarar Fredriksen på Pahlen i Oslo.

Dessutom finns ett stort utbud av tillbehör:

- Vissa har små pooler med motströmsaggregat. Enheten levererar el så att du kan simma trots att poolen är liten, säger Fredriksen.

Men det slutar inte här. Du kan också installera vattenridån som lyser vattenfall.Både förskydd och strömförsörjning kostar cirka 15-25 000 kronor. Mestadels levereras sådan utrustning till badhus, men även privatpersoner har blivit medveten om vilken typ. Dessutom kan du förlänga badsäsongen genom att sätta upp ett glastak över poolen.

Öka i värde

Stil.

Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Ragnhild Holst mer

en pool i trädgården kan också innebära ökat värde på fastigheten.

- Självklart ökar värdet med faciliteterna. Men man bör ta hänsyn till att en begränsning av marknaden finns det inte många som har råd att köpa fastigheter med många faciliteter, säger Peter Batta, vd för House Ägar National Association for DinSide.

Här kan du köpa pool

Ola-Stampen

Pahlén Oslo AS

Pool Consultant

startsida översikt över norska pool leverantörer

  • Detta kostar trädgården pool

  • För att behålla din pool

  • För att bibehålla du poolar

  • ADVERT

    Mest populära