All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Barock minimalism runt fönster

- Dagens huvudsakliga trend kan beskrivas som en slags barock minimalism. Siden, eller silke-liknande tyger, är i full fart på marknaden. Dessa ämnen bryter upp det snäva uttryck som har karakteriserat inredningen de senaste åren. Samtidigt är gardinerna fortfarande enkla, säger Anette Holmen i Holmen-Tex.

De nya tygerna är ljusare och faller tyngre än både linne och bomull, men inte alla tygtyper är lika praktiska.

- Siden gardiner kräver både foder och noggrann vård. Silke bleknar om några veckor i fönstret om du inte matar in gardinerna ordentligt. Gardinerna kan inte heller tvättas, men måste skickas vid rengöring. För de flesta av oss är polyestergardiner en bättre lösning. De nya polyestertygerna ger ett silkeintryck och tålar både starkt solsken och julrengöring, säger Holmen.

Noggranna färger

Även om tygerna har blivit kortare, är vi fortfarande försiktiga med både mönster och färger. Cathrine Stenersen hos Hagtex säger att nordmän föredrar vita och beige nyanser. "Vi hör fortfarande från utlandet att färgerna är på väg tillbaka, men hittills har vi sett lite om det här. Om norska konsumenter väljer en färg, är det bäst att få varma nyanser av rött.

På mönsterfronten har vi också varit ganska motvilliga. Gardin tyger har ofta varit ganska enkelt, monokrom, eller kännetecknas av ett mönster vävs in i tyget som en del av gardinen färg. Diskret rutt- eller bandmönster som finns i sk ton-in-ton färger har också varit populärt.

Enligt Holmen-Tex är det nu på väg att få lite tuffare mönster i tygerna.

- Vi har några stora mönstrade tyger, men när vi talar om ämnen som till exempel förtjockad singel och stilistiska blomma hela gardinen. De mjuka 80-talsmönstren är långt ifrån, säger Anette Holmen.

Det blir också mer struktur i gardinvävnaderna. Stora pressar kombineras med grov silke eller blanda material som efterliknar silkescreenets struktur.

Åtdragning av

Fastän de blanka tyger har kommit tillbaka, då gardinerna förblir enkel form. Varken stora rockar, generösa hängande eller rynkor ingår i trendbilden.

- Gardinerna ska hänga rakt in i golvet. De flyter inte bortom golvet som de gjorde på 80-talet, men slog precis golvet. Ändå tror jag att vi blir lite mer generösa om narkotikamissbruk, säger Holmen.

Gardin Tips:

  • Häng gardinerna så höga som möjligt till taket. Hängande gardinerna höga skapar ett intryck av större tak.
  • Lyftgardinerna ska monteras så högt som möjligt. På detta sätt rummet en luftig känsla, och samtidigt förhindrar gardinen hänger som en stor klump när det upprättas.
  • Gardiner fästa med så kallade gardinskenor glider bättre än gardiner fästa med andra hängen.
  • Silkgardiner måste alltid bäras för att skydda tyget från solljus. För bästa resultat ska gardinerna fodras med en tunn mitten och en tjockare för att täcka ryggen.

(Källa: Kari Vedum, Vedum Interior)

ADVERT

Mest populära