All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Ljusa inköp eller bomkjøp

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Är du ny på bostadsmarknaden, är det lätt att bli förvirrad av de olika typer av lägenheter. Vad exakt är skillnaden mellan ett kooperativt, självägt, bond och bostadslägenhet?

Vilken ägarandel som lägenheten har kan faktiskt få stora konsekvenser. Valet av lägenhetstyp bör därför anpassas efter dina behov.

I allmänhet är det bara en ägarform som vi i DinSide varnar för, och så kallade bondlägenheter. Vilka är fördelarna och nackdelarna med de andra lägenheterna? Ta reda på genom att klicka på länkarna till höger.

Säg nej till bondlägenheterna

En sökning på Finn. nej visade att det bara finns fyra bondlägenheter till salu. Vårt råd är klart: Tänk dig innan du köper en av dessa.

En bondlägenhet ger dig bara möjlighet att hyra lägenheten för att ge gården ett lån. Som säkerhet för detta lån kommer du att få ett inteckning i fastigheten, vilket ska vara det nominella beloppet som betalats.

Fällan: Problemet uppstår om du köper obligationen (hyresgästen) för mer än obligationsbeloppets nominella värde. Då riskerar du att förlora skillnaden mellan nominellt värde och vad du betalat. Om gården ägaren vill lösa in obligationen är han bara skyldig att lösa in det för sitt nominella belopp. Skillnaden är då din förlust.

Kopiera. En bondlägenhet som tillkännages för försäljning denna vecka har ett pris på 230 000 kronor. Bondens nominella värde är dock endast 50 000 kronor. Det innebär att du kan riskera att förlora skillnaden på 180 000 kronor om gården ägaren kommer att lösa in egendomen.

Finn Tveter, Association of Real Estate Visa mer

Rådet är därför tydligt: ​​ Köp inte en obligation lägenhet för mer än det nominella värdet. Denna uppfattning delas också av Finn Tveter, direktör för den norska fastighetsmäklaren.

- Obligationslägenheterna är lyckligtvis ute av marknaden, säger Tveter. Det är inte längre möjligt att skapa nya bondlägenheter, men de som redan existerar gör ingenting. Var därför försiktig här.

I januari 2000 var det förbjudet att skapa nya bondlägenheter. Men myndigheterna gjorde ingenting om de lägenheter som redan fanns på marknaden.

- I praktiken ser vi att många hypotekslägenheter omvandlas till lägenheter med självhushåll. Den ekonomiska osäkerheten är svår att relatera till. Du kan självklart säkra dig i form av en privat överenskommelse med gårdens ägare, och det kommer i allmänhet att fungera bra, men vad kommer det till exempel om gårdsdjuret går i konkurs? ?? Denna osäkerhet gör att skuldhushållet är svårt att leva med för många, avslutade Tveter.

Hur gör du?

Bargain Köpa eller förhandla

  1. Equity Rental
  2. Condo Apartment ?? inte bara Narvestad
  3. Freehold Lägenhet Uthyres baron

Om du väljer en obligation lägenhet där skall inrättas en separat hyresavtal mellan gården ägare och hyresgäst. Kontraktet är oåterkalleligt fram till fem år efter att lägenheten hyrdes för första gången som en obligation eller det år som anges i kontraktet. Under denna period har du rätt att sälja lägenheten eller hyra den i upp till två år.

Alla köpare eller hyresgäster får dock godkännas av hyresvärden.

Källa: Norges Mäklareförening och konsumentrådet.

ADVERT

Mest populära