All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Bankerna stramar

Timing är alfa och omega på bostadsmarknaden. Och vad gör du om du hittar drömhuset till ett bra pris innan du säljer ditt eget? Ja, du frågar banken om delfinansiering.

- Vi har antagligen sett en liten ökning av de som nyligen har ansökt om delfinansiering, säger Bjørn Langli, kommunikationschef hos Fokus Bank till DinSide.

Enligt Langli har den totala ökningen antagligen inte varit mycket högre än vanligt. "Det vi ser är att de flesta banker har blivit restriktiva när det gäller att acceptera medelfristig finansiering.

Detta gäller även Fokus Bank.

- I en första fas har det varit att när man nekas för sin befintliga bankanslutning, söker man en annan.

Åtdragningen är naturlig på en osäker marknad, säger Bjørn Langli. Foto: Focus Bank Se mer

Han anser därför att ökningen av efterfrågan hos Fokus Bank är resultatet av att kunderna checkar med fler banker, inte nödvändigtvis att det finns fler som vill ha medelfinansiering.

- Det vi ser nu är att bostadsförsäljningen har minskat kraftigt. Många hemköpare är osäkra, och de som säljer kommer att finna att de blir mindre för sina hem på den nuvarande marknaden ", säger Langli och förklarar att det här naturligtvis påverkar låneåtagandena.

Läs också: Nu måste du imponera på banken

Har du råd?

Om du får finansiering för två bostäder beror på samma regler som tidigare.

- Det är ungefär samma som tidigare, säger Ellen Dokk Holm, konsumentekonom på Postbanken för DinSide. "Du måste hantera två lån samtidigt, över några månader.

Hon påpekar att när bostadsmarknaden är osäker vill många människor sälja sina hem innan de köper en ny. - Människor känner sig mer bekväma med det.

Det som dock har förändrats, som bankerna självklart ser på, är kundernas likviditet. Under de senaste åren har det frekventa, men små räntehoppet ökat löneökningarna, och de flesta är mindre när räntor och avdrag betalas.

- När räntorna har ökat kvarstår människor med mindre varje månad, så upplåning är inte lika mycket som tidigare.

I posten är det vanligt att använda "2, 5-3 gånger" enligt kundens inkomst- och konsumtionsmönster.

- Människor lever mycket annorlunda. Vissa använder lite på konsumtion, andra mer.

Gör inte panik hemma

Vägar

Postbank ger fortfarande delfinansiering, men det kan ta längre tid än tidigare, säger Kristin Paus, informationschef på Postbanken. Foto: Postbanken Visa mer

Enligt informationschef på Postbanken, Kristin Paus, finns det flera kunder som inte vågar begära att få delfinansiering. "Människor har blivit mer offensiva, och nedgången har sjunkit," sa Pope till DinSide.

Utöver ovanstående 2, 5-3 gånger, antar de också att kunderna måste klara sig med en lägsta räntehöjning på 3 procent på lånen.

- Du får fortfarande medelstora medel, men nu förväntar vi oss att det tar längre tid, säger Paus. Innan du kunde sälja snabbare och du bara var tvungen att betala på två lån under en kort tid. Nu räknar vi med att hanteras under en mycket längre period.

Hon tillägger att det som alltid kommer att bli en diskretionär bedömning i varje enskilt fall. Och att banken också går in och förnekar ekonomiska åtgärder som de inte tycker är sunda.

- Vi uppmuntrar folk att sälja innan de köper. Ibland säger Pope.

ADVERT

Mest populära