All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Bambu är hållbar, tidlös och vacker

Bambu är en allmän term för en mängd olika arter i gräsfamiljen. De flesta bambusarter är woody, och vissa kan växa långa som träd. Bambu växer i Asien, Central- och Sydamerika, samt i Afrika och Australien. Bambu är speciell eftersom vissa arter kan växa upp till 15 meter på sex månader, liksom varken krymper eller sväller lika mycket som trä.

Bambu virus

- Jag älskar bambu, säger plantgardrädare Åsmund Bergwitz.

Bergwitz är chef och initiativtagare till Hole Garden Center och har 30 års erfarenhet av design och konstruktion av trädgårdar.

- Bambu som byggmaterial är naturligt, dämpat, tätt och elegant, säger Bergwitz, som samlar bambu från Holland där materialet är väldigt populärt.

Han rekommenderar bambu till skydd, staket, sola och sola både inifrån och ut. Det hållbara materialet är tidlöst vackert, tycker han och säger att det har 15-20 års utomhusliv med minimal underhåll.

lätt och stark

- En annan fördel med bambu är att det är lätt och enkel att installera även om det är svårare än ek, och därmed kan användas för byggnadsställningar, han kan berätta.
Bambu kommer i tre typer. En lätt variation från Kina, en brun bambu från Indonesien och en väldigt stark och solid bambuart från Sydamerika, kan växtodlaren upplysa.

- Det producerar även bambucyklar, säger han och förklarar att fördelen med bambu är att cykeln är både solid och enkel.

utvecklingspotential

Bergwitz säger att efterfrågan på bambu ofta kommer från arkitekter, men också uppleva att han får förfrågningar från kunder som har upplevt de sätt på vilka bambu används runt om i världen. Även om kundcirkeln är relativt liten nu tror han att den kommer att öka när den användbara produkten blir mer allmänt känd här också.

- Bambu är lätt att installera och kommer antingen i en rulle eller som lösa stockar, säger han.

Bambu finns i flera tjocklekar och längder och passar lika in i en pergola som ett staket eller en levande vägg. Allt du behöver göra är att montera bambu så att den inte kommer i kontakt med marken. Bambu är ett naturligt element i en japansk trädgård, både som växt och i kläder eller staket, och Bergwitz har haft ett antal uppdrag för både privata kunder och större projekt.

Zen

- Jag förväntar mig inte att efterfrågan på japanska trädgårdar är så stor, säger han, men bambu kan lätt hitta en naturlig plats i moderna norska trädgårdar.

Trots att han har lärt sig hur en sådan trädgård bör väckas efter ett år i Japan för att studera trädgårdskonst, och har även fått i uppdrag att upprätthålla Diakonhjemmets japansk trädgård som skapades av Toyama International College of Arts and Crafts.Den är avsedd att främja hälsa per modell från japanska sjukhus. Bergwitz inbjuder nyfiket till Drammen Museum, där han har installerat en japansk trädgård som en permanent konstinstallation som du kan besöka i museets öppettider.

ADVERT

Mest populära