All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Balkong ökar fastighetsvärde

Betydelsen av balkongkonstruktionen är stor, särskilt i storstäderna.

Men i många bostadsområden bostadsrätter och kooperativ är sådana balkongprojekt ofta ett hett diskussionsämne, eftersom inte alla känner att de får så mycket bang för din investering.

Ökar värdet på fastigheten

- En bra balkong blir som sitt eget lilla uteutrymme. Med en spis kan den också användas mest av året. Samtidigt är balkongbyggnaden vanligtvis en bra investering, säger takstmann Lasse Evensen, chef för Oslo och Akershus avdelningen för Skatteförbundet, NTF.

Han tror att värdetökningen snabbt kan uppgå till dubbelt så mycket om balkongen är tillräckligt stor för att vara ett funktionellt utomhusutrymme.

- Fem till sju kvadratmeter, du kan lägga ett par utomhusstolar, ett litet bord och kanske några vackra krukar av växter. Kostnaden ligger vanligtvis inom intervallet 120 000 till 150 000 kronor, medan biljettpriset kan öka med 250 000, säger Evensen.

Små balkonger där du bara kan stå upp och ner betyder mindre för värdet.

och en så kallad fransk balkong, vilket är egentligen bara ett räcke på utsidan av fönstren i dörrhöjd, vilket ger minimal påverkan på värderingen.

Tillämplig

- Under de senaste åren har det förekommit någon balkongfeber, till exempel i Oslo, och i många radhus har sådana projekt slutförts. Även när det finns bara villa beslut om framtida utveckling, är det en viktig punkt att göra med värderingen, när en försäljning kommer att betonas, säger Evensen.

Betydelsen av balkongkonstruktion är också bra i andra norska städer.

- I Bergen har vi sett mycket av detta särskilt de senaste fem åren. Ofta handlar det om förlängningar av befintliga balkonger, men det finns också nya utvecklingar byggda inom ramen för byggreglerna, säger Knut Anders Aase, NTF takstmann i Takst Team Hordaland.

Begrepp, förändringar och förlängningar av balkonger krävs enligt planerings- och bygglagen. När tillägg är tillämpliga kan detta hända på flera sätt.

- Vid rehabilitering av befintliga balkonger, gamla väggar ersätts med räcken i lättare material, som är monterad på utsidan av balkongen golvet. Alternativt kan hela den gamla balkongen skäras bort från byggnadskroppen och ersättas med en ny och kanske större balkong.

Inte så attraktivt för någon

Men balkongprojekt skapar ofta diskussioner vid möten i fackföreningar och bostadsföreningar.

- Lägenheterna på de nedre våningarna kan ofta inte ha balkong, och vissa kan bara ha ett tak över dem så att de tappar ljus. Det är viktigt att erkänna sådana intressekonflikter och lösa dem på det mest förenande sätt, säger Øyvind Sætre Gulbrandsen, vd för Market House Ars AS.

Företaget har företagsadministration för mellan 30 och 40 gårdar i storstadsområdet och har hjälpt till att förvalta ett antal sådana projekt.

- Viktiga undersökningar, tydliga beskrivningar av konsekvenser och tydliga alternativ är viktiga för ägarna att säga ja till sådana förslag. Det bör också finnas en plan för finansiering och senare underhåll. Det ska vara rättvist och enkelt att genomföra.

Det bästa är att ange ett separat tillskott till samhällskostnaderna för de som är involverade i balkongprojektet, anser Gulbrandsen.

På så sätt kan kontona för detta hållas synligt skilt från andra fasta kostnader för gemensamma kostnader och hyra.

ADVERT

Mest populära