All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Marknadsguide

Marker har använts i Norge sedan 1800-talet. Tidigare höjdes markiserna med snören och användes endast på sommaren. På vintern drog de ner, så att de inte skulle bli förstörda. Markisen har idag blivit en helårsprodukt och en del av husets fasad. Markisen är också under konstant utveckling: Enligt Kåre Tornes i Heto Markiser utförs kontinuerlig forskning om solskydd.

Tornes förklarar att det finns fyra huvudtyper av markiser: Terrassmarknader, Fönstermarknader, Balkong eller Fasadarkiv och Korgmarknader.

- Generellt ser vi att det finns terrass markiser går de flesta av, säger Nina Jeremic i Kjells Markiser till DinSide. - Fönster markiser säljs mindre, nu finns det persienner som har tagit över.

Terrassmarkör från Heto Markiser. Foto: www. HETO-markiser. nej Visa mer

God landskapsarkitektur

En terrass eller balkongmarkis är som ett flexibelt tak som kan tas in och ut efter behov.

Det finns flera anledningar att köpa markiser. Den mest uppenbara orsaken är att skuggorna för starkt solljus när du sitter på terrassen, i trädgården eller på balkongen, dessutom, det är som en jätte paraply när det regnar. Och det är rätt, som det är på sommaren. Det är lika irriterande varje gång grillfestet måste avbrytas innan du stekar den första korven, bara på grund av några regndroppar.

Det kan också finnas estetiska skäl att köpa en markis. Kanske behöver ditt hus en ansiktslyftning - med markiser, får huset ett helt nytt utseende.

Fönster markiser är praktiska som solskydd. Inte bara låter du solen skina på TV: n eller på din dator, liksom blandning och blekning. Enligt HETO Markiser utsläpp 1m2 fönsterplats i söder så mycket som 1000 watt solvärme i mitten av sommaren - på samma sätt som en kraftfull panel värmare på varje fönster. Utan solskuggning stiger inomhustemperaturen snabbt till 10-15 grader över utetemperaturen. Då stiger också energiförbrukningen för kylning i lokalerna.

Markiser kan också öka värdet på ditt hus eller lägenhet. - Vi ser att bostadsannonser säger att lägenheten har två år gamla markiser till exempel. Dessa är snabbt värda en 15-20. 000, då är det ett tydligt värde, säger Glenn Stabe, försäljningskonsult på Kjells markis.

Hur man går ut

- När du väl har bestämt dig för att köpa markiser, kommer försäljningskonsulten hem till dig för att mäta, visa modeller och färger och olika typer av markiser. Du väljer vad du vill, vilken typ av motor, och om du vill ha montering. Vi ger dig ett erbjudande på plats, förklarar Stabe till DinSide.

En markis är skräddarsydd för dina behov. Därför rekommenderas att undersökningen görs av en professionell så att det inte går fel. Detta tar av markiseringsföretaget.

Det finns naturligtvis olika typer av kvalitet på duken. - Våra bordsdukar är gjorda av 100 procent akryl, vävt så nära att det väger 300 gram per kvadratmeter, säger Stabe. - Det är helt impregnerat, och så länge det är ordentligt underhållet, kan det ta 20-25 år.

Här kan du läsa mer om underhåll av markiser.

Väggkrav

För att montera markiser måste du kunna borra i väggen utan att bryta ner den. Om du har ett trähus ska väggen inte vara torr och försenad eller rutt. Gamla tegelhus kan vara ett problem. Men oftast kan de flesta lösas - du kan förstärka väggen eller fästa markiserna med en speciell cementblandning.

Glenn Stabe har just hört talas om några fall där en markis har fallit. "Markiserna var felaktigt monterade", sa han. - Det är väldigt sällsynt att en markis faller.

Så för dem som är lite ängsliga: risken att få markisen i huvudet är minimal - om de är ordentligt monterade och märkta.

Kjells markiser. Foto: www. snäckor markiser. nej Visa mer

Motor eller manuell?

Två saker att tänka på när du väljer markiser är utseendet och färgen du vill ha och om du vill ha manuell eller motoriserad markis.

- Den mest trendiga idag är tärningsjordfärger, beige och grå, säger Jeremic. - Folk vill ha markiser som matchar sitt hus. Ränder är vanligen på väg ut, om du inte byter textilier och vill behålla samma stil.

Den andra sak du behöver ta itu med är om du vill ha manuella eller motoriserade markiser. Om du väljer en manuell lösning kan du spara några dollar, men i gengäld måste du stå för hand.

- De flesta uthärdar motorstyrda markiser, som också är automatiska, säger Stabe.

Motoriserade markiser kommer i olika sorter. Man kan först välja mellan en vippbrytare och en impulsbrytare. Växelströmställaren är som en ljusbrytare, som du måste stå och trycka tills markisen är helt ut eller helt in. Pulsbrytaren trycker emellertid i en halvtimme, och sedan går markisen ner till ett programmerat slutstopp. En sådan impulsomkopplare är också tillgänglig som en fjärrkontroll. "Fjärrkontrollen kan också vara vatten och stötsäker," förklarar Stabe. "Det är bekvämt att använda det utanför.

Men det slutar inte där. Motoriserade markiser kan förses med sol- och vindrutetorkare. Det vill säga att markisen är så smart att den upptäcker om det finns mycket vind, så att man rullar in automatiskt eller mycket sol och rullar ut sig själv. "Det finns många som vill ha det, både för när de är på jobbet och när de är på semester", säger Stabe. - Du kan skydda möbler och liknande från att blekna, medan du vet att markisen inte blåser bort om det är för mycket vind.

Priset på markisen

- Det finns mycket stora skillnader i pris och kvalitet för de olika produkterna, så det är inte lätt för människor att orientera sig, säger Tornes.

Låt dig inspireras med DinSide
 1. Ren njutning: utomhus bastu
 2. Free badtunnor
 3. World coolaste killen
 4. Summer inspiration från Indiska
 5. Summer Nyheter från IKEA

Eftersom alla markiser är olika, och priset beror på många saker som storlek, tyg, motor, om du bor i ett hus eller lägenhet, svårigheten att installation, hur långt det är till företagets lager och så vidare, så det är omöjligt att ge specifika prisexempel.Vi rekommenderar våra läsare att samla erbjudanden från olika företag.

- Ska du köpa en relativt stor terrassmarkering, helst med motor och fjärrkontroll, stiger priset mellan 15-25. 000, färdigställd, beroende på modell och storlek, säger Stabe. - En liten markis med handomslag ligger långt under det här priset.

Om du väljer ett markis med en motor måste du ha ett vägguttag, om du inte har det måste du ha en elektriker och montera den.

Nova kassettmarkis från Kjell markiser. Foto: www. snäckor markiser. nr. Foto: Kjells markiser Visa mer

Glad året runt

Här är vi inte precis bortskämda av för mycket solsken. Med en markis bör det vara möjligt att förlänga utomhustiden, men frågan är då: Kan du ställa upp värmare under en markis - utan att markisen skadas?

- Det är nog inte så smart med gastornet under markisen, säger Stabe. - Värmen stiger, och så kan markisen komma ut. Vi rekommenderar hellre radiatorer där värmen inte dras in i skärmen. Då kan du få värme under markisen. Dessutom skapar vi nu en modell med inbyggd värme och försänkta spirar fram.

Kjell Martin i markiserings konsulten uppmuntrar också försiktighet när det gäller värme under markiser. - Värme måste användas med stor försiktighet, eftersom brännskador och skador på tyget kan uppstå med felaktig användning, både använder grillen med eld och terrassvärmare, oavsett gas eller el, sade han.

När det gäller garantin är det inget fel att använda markisen året runt, så länge det är väl underhållet och det snöar inte. Markisen måste installeras så att vattnet kan tömma det, om duken inte expanderar och du inte kan rulla in den igen. Om så önskas kan du också köpa ett skyddande tak eller vattenbräda som du monterar över markisen.

Byggnadsguide

 1. Underhåll

- Vi säljer också en typ av markis som rullar in i en låda. Denna markis, namngiven Nova, är väldigt populär, säger Stabe.

Källor: www. fasadprodukter. nej, www. HETO-markiser. nej, www. snäckor markiser. nej, www. dam. nej, www. markis konsult. nej, www. norsol. nej, www. rexas. nej, www. ripema. nej, www. kungliga fabriker. nej, www. markis. nr.

Bilder på framsidan: Fasadprodukter, Kjell markiser och Norsol.

(Artikeln publicerades först på DinSide i april 2006.)

Läs mer om DinSides hus och trädgård:
 1. Löv - rake eller rock?
 2. Så här ställer du in staketet
 3. Ny gräsmatta snabbt? Rulla ut det!
 4. Ny brutalt vapen mot bruna sniglar
 5. Tio tips för våren räknade
 6. Om du stack på?

ADVERT

Mest populära