All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Bort med ojämnhet och buller

Tidigare fanns knappast ett hem som inte hade utsatts för en fiskbensmönstrad glasfiber. Fördelen med glasfibern var att den också fungerade som en förstärkning. Sprickning efteråt var därför sällsynt. Glasfibervävnad finns fortfarande på marknaden, men nya varianter dör inte - och stannar inte - som de gamla gjorde. Glasfiberprodukter är också brandskyddsmedel.

Ett annat alternativ är målningsbar tapet, ett samlingsnamn för alla varianter av Malba väggbeklädnader på marknaden. De kan vara helt släta, ha en vävd struktur eller präglas med vilket mönster som helst.

Vissa kallar det miljö förlust, i princip termen för en väggbeklädnad som produceras utan lösningsmedel och som inte innehåller produkter som kan orsaka avgasning. Vissa leverantörer ritar förmodligen lite miljöhänsyn. De kallar också overpaintability tapet med en viss halt av PVC miljö förlust, helt enkelt därför att de inte sticker ut så gamla glasfiber gjorde.

Överrock eller bakduk?

Om du vill använda en vanlig tunnlackbar tapet, måste ytan vara klar. Men det finns också tjockare sorter i handeln, så kallad sängkläder, som till viss del täcker ojämnhet.

bastyget används ofta där det ska tapetseras, men tyget är av god kvalitet, det finns ingenting i vägen för att måla den.

Det finns också ljudisolering filt. Det minskar bullernivån i väggen med ca. 16%. Trevligt att ha om grannen är lite högt.

Det dämpar också akustik - och är därför ett bra alternativ om du planerar ett hemmabio eller musikrum.

Förberedelse

Tidigare vinyl- eller textilbandstripp. Om tapetet är bra mot väggen kan du direkt tapetera. Tömda fält eller andra grovheter glimmas, borstar och förbehandlas. Förbehandlingen består i att förhindra att mousserande ytor absorberar fukt från limet och ger dålig vidhäftning mellan substratet och tapetet. Du kan lima eller måla dessa lägenheter. Fördelen med att måla är att det är lättare att avslöja om den reparation du har gjort är tillräckligt bra. För mer information om förbehandling av olika substrat rekommenderas IFIs specialbok "Temaberedning".

Med pensel och rulla

Flyttbar tapet är inställd som vanlig bakgrundsbild. Applicera lim med en pensel i vägghörn och i övergångar mellan vägg / tak och vägg / golv. Borsten kan vara blandningsbygel.

Använd en långhårig färgrull på väggytorna för grova ytor. Det ger en mjukare applikation än limkräm. För både rulle och pensel är det viktigt att limupptaget blir tillräckligt för att du får tillräckligt med lim på väggen. Applicera lim lite på väggen där nästa längd ska sitta. Då undviker du för mycket röra på kanterna.

Med en tapeter kan du hämta tapetet väl i hörnen och ta bort eventuella luftfickor. Med led ull, korsa lederna så att de passar ordentligt. Tryck inte så hårt på att limas ut. Om det finns lim på tapetet, ta bort det omedelbart med en våt svamp. Se till att svampen är helt ren - och byt ofta vattnet i påsen!

Bra tapeterkvalitet sparar färg

Efter torkning är den färdig att måla - med vattentunna produkter. Om den sista kappan ska vara en oljemålning för större slitstyrka, såsom vindruta / korridor, kök, etc., måste den första kappan vara en vattenfärgad färg.

Vanligtvis är det tillräckligt med två lager, men var medveten om att vissa typer av lakan suger mycket färg i den första kappan. Fråga om kvaliteten på duken i affären innan du köper. En dålig trasa kan orsaka mer färg och mer arbete.

ADVERT

Mest populära