All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Undvik vattenskada med ett klick

Förra året blev 30 000 fler bostäder vattenskadade jämfört med föregående år, en ökning med 50%. Detta ledde till en miljard dollar mer i skadebetalningar, enligt If Damage Insurance.

Nu har försäkringsbolaget samarbetat med Norske Rørleggerbedrifters Landsforening för att minska antalet vattenskador. Resultatet är ett vattenstopp som gör det möjligt att stänga av vattnet med en brytare vid utgångsdörren.

- Många vattenskador kan undvikas om folk stänger av huvudstoppet innan de lämnar. Men inte alla är medvetna om det, och flera kranar är så svåra för att människor inte oroar sig, säger Inge Oksvik, VD för If Skadeforsikring, Newswire.

Tidigare undersökningar visar också att många inte vet var huvudet är.

Obligatorisk

Enligt de nya byggreglerna bör det finnas automatiska läckageproppar i rum med vatteninstallationer, om det inte finns någon vattentät golv eller släckning.

- Vi ser en stor ökning av vattenskador i köket eftersom många har en kaffebryggare och vattenanslutet kylskåp med glassmaskin. Maskinerna är ofta konstruerade för ett vattentryck som är lägre än vad vi har i Norge. Då är risken för läckage större, säger rörmokaren Steinar Johansen i Hans Haugerud AS.

Läs också:

Varför avsluta dokumentationen?

Slutlig dokumentation är viktig, men varför? Här är tre anledningar till varför du borde be om slutdokumentation.

Den nya NRL Smartstop, lanserad den 1 april, utvecklades bara med tanke på de nya reglerna.

- Vattenstoppet består av en strömbrytare som trådlöst sänder en elektronisk signal till stopkocken. När du trycker på strömbrytaren stängs vattnet automatiskt. Vattnet kan också anslutas till ett inbrottslarm så att de aktiveras samtidigt, säger Johansen.

Smartstop är enkelt och snabbt att installera och kostar cirka 7000 kronor färdigt monterade, enligt rörmokaren. Eftersom det ger en rabatt på köpförsäkring sparas summan om några år.

- En viktig fördel med vattenstoppet är att det kommer med sensorer som du kan placera på strategiska platser i huset. Om de upptäcker fukt, stängs vattnet automatiskt av.

Stor utsträckning

De flesta stora vattenskador uppstår under helgdagar och helger.

Läs också:

Fluor - hur blir du av med dem?

Är du störd av flugor, prova det här?

- När människor har gått, blir vattnet fast och körs långt innan läckan detekteras. Ett drenket hus kan orsaka problem, och mycket måste slits och ersättas, säger Inge Oksvik i If Skadeforsikring.

Människor är utbildade att tänka på eld och inte vatten, anser Oksvik. Den ekonomiska omfattningen av vattenskador i privathem är dock större än brännskador och naturskador.

Om människor blir bättre på att stänga av vattnet när de är borta, kan det spara samhället en stor summa pengar årligen.

- Men det handlar inte bara om krona och öra. Människor som får vattenskador i hemmet måste ofta gå ut eller leva med hantverkare i huset under lång tid. Inte minst för familjer med barn kan detta vara en stor börda, säger han.

Läs också:

Varför INTE använda bakpapper

Bakpapper kan vara ett oumbärligt verktyg i köket, men du borde egentligen undvika det.

ADVERT

Mest populära