All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Undvik dessa blomsterlökar

- Snöklockor, kloster och vinterblommor! Dessa är ofta mycket svåra att komma till. Anledningen är att löken inte gillar att torka ut, men de gör när de sänds och säljs i trädgårdscentra. Om du vill ha snöklockor är det bättre att se om du hittar dem i de närliggande trädgårdarna på våren. Efter att ha blomstrat kan du ringa till trädgårdsägaren, be om att spa tjuven och plantera dig själv.

Rådet är från Norges mest lästa trädgårdsbloggar, Anne Havåg Holter-Hovind, som står bakom bloggen Moseplassen. Hon tillägger att kursen är möjlig för att lyckas med snödroppar, särskilt i västra Norge, där det i allmänhet är mer fuktigt än i östra Norge - men det kräver lök som har närt noggrant hela vägen från produktionsstället och fram till din trädgård .

Lätt att lyckas

Att hålla sig borta från de svåraste typerna är nästan omöjligt att lyckas med glödlampor. Ibland kan vara otur med frost eller lök till exempel står i vatten vid översvämning eller översvämningar, men för det mesta får så gott som alla som sätter lök hösten ljusnar belöning för våren.

- Det är dock sällsynt att förvänta sig att tulpaner kommer upp år efter år. Om du vill ha fleråriga tulpaner måste du välja så kallade botaniska tulpaner. Dessa är tulpaner som naturen har gjort dem innan trädgårdarna började manipulera speciella färger och höjder och storlekar. Den botaniska tulpaner återvänder från år till år, till skillnad från prydtulipanene som oftast säljs i plantskolor numera, som oftast bär bara en säsong, säger Holter Hovind.

Följ djupguiden

Även om glödlamporna är relativt lätta att få, bör du ta hand om dig när du planterar. Först och främst är det viktigt att sätta glödlampan till rätt djup i jorden. Det bör inte vara så högt i marken att det fryser för vintern, men inte så lågt att det inte når våren. En tumregel är att den ska ha dubbelt sin egen höjd med jord över den. Det är, om glödlampan är två centimeter hög, gräva ett sex centimeter djupt hål och lägg fyra centimeter jord över det.

- De flesta lök säljs i förpackningar med djupinstruktioner, jag rekommenderar att du följer den, säger Holter-Hovind.

Plantera närmare

Trädgårdsaren rekommenderar dock inte att du följer instruktionerna på förpackningen om hur nära löken ska vara.

- Lökpackningarna rekommenderas alltid för långa avstånd! Det blir mycket trevligare om du planterar nära. Jag är till exempel mycket förtjust i krokus, och när jag planterar ut lökar från ett paket jag sätta dem alltid mycket närmare än riktad, då får jag en tät och fin grupp på våren, säger Holter Hovind. Som tillägger att det positiva med krokusar är det, till skillnad från tulpaner, återkommer de ofta år efter år.

Bra dränering

Blomlökar kan placeras i nästan alla slags jord, men det går också att lyckas i täta förpackade lägrar, men det finns risk för att blommorna inte kommer att vara särskilt omtyckta. Om jorden är för svår kan rötterna inte göra det bra nätverket som kommer att suga upp vatten, näringsämnen och luft från jorden. Bra dränering är också en förutsättning för att lökblommor ska trivas. De gillar inte att stanna stående för länge i vatten.

- Jag säger som Finn Schjøll: En växt är inte en fisk. Om du har tät tung jord rekommenderar jag att du spenderar området där du ska plantera löken. Då får du blommor som trivs, säger Holter-Hovind.

ADVERT

Mest populära