All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

För att undvika misstag i badrummet

Många badrum i Norge är byggda med brister och brister. Felprocenten i norska bad är så hög som 75 procent, FFV-fordringarna.

- Att bygga ett nytt eller borsta upp ett gammalt badrum är en komplicerad uppgift. Jag avråder starkt att badrums renoveringar som utförs av amatörer, säger Lars Gulbrandsen, vd för Nationella rådet för våtutrymmen (FFV).

Endast genom att professionalisera hantverkarna och använda godkända produkter kan vi få ner de många dåliga och dåliga buggarna. Badrummet ska inte röka samtidigt, 5 års garanti på renoveringen har löpt ut. Ett nyrenoverat våtrum enligt dagens byggnadsmetoder bör vara i minst 20 år. Men tyvärr finns det för många husägare som upplever skada på badrummet strax efter renoveringen är avslutad eller bara efter några års användning.

- Faktum är att det för närvarande slungar för mycket i själva prestanda och det är valt för dåliga och billiga produkter.

- Rådet för Wet Space inrättades 1994 av fyra hantverksgrupper bestående av murare, snickare, målare och rörmokare. Målet var att få hantverksgrupper att samarbeta på att bygga säkra bad och använda Sintef Testade produkter och certifiera kvalificerad arbetskraft i säkra byggmetoder.

Se fler och större bilder här

Rørleggermester: Ben Schreier i Nore VVS är godkänd corporate medlem av FFV. Han har följt upp alla hantverkare som har renoverat problembadet på Ekeberg.

Rådet fastställde då en standard för byggandet av bad. Den våta hastigheten uppdateras årligen och FFV säkerställer att uppdaterad information når ut till medlemsföretag. Nya produkter syns fortfarande på marknaden, vilket i sin tur ställer nya krav på nya byggnadsmetoder.

Rå och fukt

- Det är viktigt att ge information till våra medlemsföretag. Dessa ger igen för att sprida kunskap till slutanvändare.

- Nyligen har vi dokumenterat ombyggnaden av ett bad där våthastigheten har följts noggrant.

Fallet som valdes var ett badrum i en villa på Ekeberg från 1988. Efter 20 år började sippra myror ut mellan plattorna i badrummet. Familjen var tvungna att lägga ut en städning för att bli av med problemet. Så småningom insåg de att något måste vara dåligt fel med att de inte blev av med myrorna. De bestämde sig sålunda för att borsta upp det gamla 80-talet.

Gifteparet besökte Bygg Reis Degmessen för att få information och inspiration för renoveringen. Här var de bland annat i FFV: s position som också arrangerade en tävling. Familjen var bland de som svarade på fem frågor om FFV och vann första pris: En dag med plumberer Ben Schreier och badrumsutrustning för 5000 kronor.

Efter att rörmokaren Ben såg badrummet och alla maurfelsna bestämdes det att det gamla badrummet skulle rivas. När plattorna avlägsnades på väggar och golv, uppträdde både ruttna bottnar och rotta gipsskivor.Det fanns inget använt membran under badrumsgolvet. I duschrummet hade vattnet sådt ner genom flingor och murverk och hela vägen ner till bottenvingarna, vilka var pilar ruttna och fulla av mauregg. Eftersom det friliggande huset är byggt direkt på en stenig mark, tyckte de som byggt badrummet vid den tiden att det inte behövdes använda membran. Detta var en bruttofelbedömning som har lett till omfattande skador.

Badrummet är för närvarande rekonstruerat, där allt arbete dokumenteras grundligt under professionell vägledning av plumberer Ben Schreiner. Bilder har tagits med hela byggprocessen, som används i ett dokumentationsdokument som publiceras av FFV. Skadedjursföretaget Anitsimex var också anslutet för att förhindra nya maurattacker.

Husägare har egna ringbindemedel, där allt använt material diskuteras och alla stadier av konstruktion förklaras. Trevligt att bevisa att bra val har gjorts och professionellt exakt arbete.

Ny och anaerob

Familjen idag är briljant nöjd med sitt flimrande nya bad, helt utan myror. Oönskad svetsbran har använts på golvet. Väggarna är täckta med Litex-paletter godkända av Sintef.

Värmekablar med jordning är ordentligt lagda och två omkopplare har BVN rätt fall. Dessutom är ventilerna ordentligt placerade och monterade i förhållande till slusskyddet och klämmorna. Detta gäller för att överensstämma med normen och följa alla BVN-regler som hantverksföretaget måste dokumentera genom godkänd företagsprövning.

Familjen har valt kakel och badrumsskåp i neutrala färger. De fick också sin dröm om en badtunna och dusch i sin egen nisch bakom glasdörrarna. I väggen ovanför toaletten finns en inbyggd garderob som gör att det finns få löst föremål i rummet. En underbar handdukstorkare ger varma och varma handdukar.

- Jag uppmanar konsumenten att noggrant välja produkter så att du får det resultat du vill ha och har ekonomi, säger Gulbrandsen.

Var medveten om att skickliga hantverkare har lång väntan, förvänta dig inte att du ska få jobbet direkt. Var tålamod och vänta tills du får kvalificerade, skickliga hantverkare som är godkända vetenskapspersonal innan arbetet påbörjas, det kommer att löna sig på sikt, säger Lars Gulbrandsen.

Fakta om byggnadsindustrins våta norm Byggnadsindustrins våta norm (bVN) är ett resultat av samarbete mellan yrkesverksamma inom badrumsbyggandet. Goda och dåliga erfarenheter systematiseras, dokumenteras och presenteras på ett sätt som gör det lättare att göra rätt saker med rätt material. Byggnadsindustrins våta norm garanterar lösningar enligt lagar och andra normer. På många områden är bVN strängare än myndigheternas krav på att du ska ha ett funktionellt badrum med lång livslängd. Byggnadsindustrins våta norm är en frivillig norm, en samling av de bästa rådgivarna och forskarna kan ge. Det garanterar dig det säkraste badrummet som norska yrkesverksamma kan leverera. Se till att hela eller en del av byggnadsindustrins våta norm ingår i kontraktet när du ska få professionella att bygga ditt badrum.

Läs också:

10 saker du behöver veta innan du förvarar ditt badrum

Ska du uppdatera ditt badrum eller bygga nytt? Här är de tips och regler du måste kunna få innan du börjar.

Produktinformation

Vetenskaplig rådgivande nämnd

tel. 22 96 57 03,

www. FFV. nej

Badrumsmöbler:

Foss Fabrikker AS

tel. 37 28 10 00

www. vattenfall bad. nej

Badkar:

Fjordbad AS

tel. 33 45 39 50

www. Fjordbad. nej

Kakel:

L-kakel och inredning

tel. 22 88 11 50

www. fagflis. nej

Sanitetsporslin:

Gustavsberg

tel. 67 97 82 50

www. gustavsberg. nej

Armatur:

Grohe AS

tel. 22 07 20 70

www. Grohe. com

ADVERT

Mest populära