All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Undvika prischocker av bostad

Även om alla avgifter bostäder förskjutning anges i försäljningsprospektet, de extra kostnader som en liten chock på bostäder köpare.

Förutom de stela priserna på bostadsmarknaden kommer olika avgifter att uppgå till upp till 3% av köpeskillingen. Hur mycket du måste betala beror på vilken typ av bostad du köper. Den största distinktionen är mellan självhushållshus och kooperativa bostäder.

Selveierna är statens guldkalva.

Statens avgift för staten är den största extrakostnaden som hemköpare har att erbjuda. Denna avgift uppgår till totalt 2,5% av köpeskillingen och är en avgift alla egenföretagare.

Regeringen tjänar över 2,5 miljarder dollar varje år, utan motstånd, och drabbade särskilt de första gången entreprenörerna hårt.

Fördelen med att bo i ett block

Men om du köper en lägenhet i en bostadsrättslägenhet eller en lägenhets lägenhet behöver du inte betala dokumentavgiften.

Du kommer också att behöva bli av med registreringsavgiften, som är 900 kronor, och fastighetsavgiften på 1200 kronor, som egenföretagaren måste ta med.

Istället måste du betala en ägarkostnadsavgift till chefen.

Denna avgift täcker utgifter som äganderätten gäller för facket, och är i huvudsak en dokumentation och överföringsavgift. Storleken på ägarskifteavgiften varierar från facklig till facklig organisation, men varierar vanligen mellan 2000 och 7000 kronor.

Alla kostnader beror på

-Vi lägger 2,7% till inköpspriset på självhushåll för att täcka extra kostnader, säger Olav Svoor på Notar. Och fortsätt att säga att alla dessa extra kostnader bör tydligt återspeglas i försäljningsuppgiften.

Pia Lund i Obos kan konstatera att prisskillnaderna mellan de olika typerna av lägenheter har blivit mindre och mindre och att de praktiska konsekvenserna av de olika bostadstyperna är få, eftersom de regleras av samma lag.

-Sleeplägenheter är fortfarande lite dyrare, men bostadslägenheter och lagerhållare följer chunken, säger Svoor. Detta beror på att förhållandena kring fackföreningarna och aktiebolagen har blivit enklare för köparen att föreslå. Och finansieringen, vare sig genom en gemensam skuld eller personlig, har blivit mindre viktig.

Hur mycket kostar det?

Med 2,5% i dokumentavgiften kommer det att bli en extrakostnad på 37 500 kronor för ett självhushåll på 1,5 miljoner, medan för ett hem på 2 miljoner betalar du 50 000 kronor.

Dokumentavgifter har varit kärnan i mycket debatt och diskussion, och de flesta av dem ses som en liten rimlig avgift. Nyligen har det varit mycket att prata om att ta bort dokumentavgiften, och det kan tyckas som om det finns politisk överenskommelse att ta bort avgiften eller hyllningsavgiften som många fastighetsmäklare kallar det.

Innan det händer, se till att du inte går så högt i budet att du inte kan betala upp till 3% av köpeskillingen också.

Det är ett litet skämt att få huset att flyta i grus, även innan du går in.

ADVERT

Mest populära