All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Undvik piprörelse

Om veden brinner i ugnen eller eldstaden, kan insidan av röret täckas av brandfarlig tjära. Fuktigt och litet utkast leder till rök som omvandlar till så kallad beksot och loot som sitter på insidan av röret. Flammorna från kaminen eller eldstaden kan tända den brandfarliga tjärbeläggningen. Detta resulterar i en rörledning.

- Beksot antenner enkelt. Det kan elda vid temperaturer ner till omkring 100 grader Celsius. Om krukan börjar brinna, kan elden nå temperaturer upp till 1300-1400 grader Celsius, säger kommunikationsrådgivare Sigmund Clementz i försäkringsbolaget If.

Var inte märkt elden

Varje år finns cirka tusen rör i Norge, som brandkåren sträcker sig till, siffror från direktoratet för civilskydd och beredskap. Det faktiska antalet bränder är emellertid mycket högre än antalet visningar, eftersom många av bränderna först upptäcks efter inspektionen.

- Många märker inte ens att röret brinner. Problemet är att den extrema värmen ändå skadar röret genom att orsaka sprickbildning, på grund av extrem värme, förklarar Clemenz.

Om du undrar om ett bränder uppstår vid avfyrning, ska du använda öronen.

Rumble och Bulldozer

- Pipebran låter som en rubbning från ett rör. Alla eldstäder gör sina ljud, men denna rubbning eller bubbla ringen är i många fall möjlig att skilja sig från de vanliga värmeljuden, säger Clementz.

Om du känner lampan från röret borde du komma ut och leta efter flammor som sticker ut från skorstenen.

- Ring brandkåren en gång för mycket än en gång om du är i tvivel. Och med alla medel: Försök inte att stänga av en rörbrand själv. När du vattnar i ett brinnande rör får du en slags explosionsreaktiv reaktion på grund av hög temperatur. Brandkåren släcker rör som bränns med kemikalier och i vissa fall sand ", förklarar Clementz.

Bränn inte julgranar

Risken för rörledning är en av anledningarna till att du inte ska hälla julgran i eldstaden - även om det kan vara frestande vid den här tiden av året. Stammen torkas inte, och kvarnhalten i granbar skapar också problem och ofullständig förbränning.

ADVERT

Mest populära