All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Undvik närliggande rad med korrekt häckval

Det kan (nästan bokstavligen!) Var en djungel att välja en ny häck för trädgården, oavsett om du har haft det tidigare eller helt fräsch trädgårdsmästare.

Eftersom det inte bara är lika lätt att välja häcken, tror du att det är den penaste - eller den som de har på erbjudandet i trädgårdscentret denna vecka.

Det finns mycket att välja mellan och många överväganden att ta. Vill du till exempel ha en häck som växer ganska fritt, eller vill du ha en häck som kräver strikt uppföljning och skärning?

Vill du ha en häck som ger dig integritet och avskärmning samtidigt? Vad sägs om vintern? Drömmer du om en hedge som är lika grön året runt, eller vill du ha en häck som bleknar lämnar hösten och blir grön igen när våren kommer?

Tidskrävande eller lättgående

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer en hedge är att se hur mycket tid du vill spendera på att ställa in det under de närmaste åren. För där vissa människor slappna av och njuta av trädgårdsarbete som häcksax, föredrar andra att ha livet i trädgården så enkelt och praktiskt som möjligt.

- Hekker behöver lite omsorg jämfört med många andra buskar och växter, förklarar trädgårdsmästaren Hilde Poppe på Plantasjen till Klik Bolig.

- Du bör dock ta tid att börja vatten i början och skära eller skörda 1-2 gånger om året, beroende på din häck. Dessutom bör du komma ihåg att gödsla säkringsplantorna en gång på våren med gödselmedel.

Tove Ladstein på Office for Flowers and Plants håller med om:

- Det är viktigt att vara medveten om vad du vill uppnå med häcken och vara realistisk om hur mycket tid du har tid att ta hand om hon säger till Click Housing och fortsätter:

- Att veta att du inte vill ha mycket tid att arbeta med häcksax bör välja en typ av häck som kräver minst tid och vård.

HIND INNSYNN: Nålträd är utmärkta val om det skyddar hemmet eller trädgården för insikt du letar efter. FOTO: Colourbox

Om det finns en häck som kräver ett minimum av ansträngning du letar efter, rekommenderar experter att välja en häck av barrträd.

- Nålträd är utmärkt att använda som häck och ger dig bra skydd för tillgång, förklarar Poppe.

- Dessa är inte förlorade som en lövhäck, och du kommer att spara tid att bli av med löv, och du får en snygg och fin häck.

Kom ihåg dock att de flesta barrträd inte växer så fort som många lövverk, påminner trädgårdsmästaren.

- Men i gengäld kan du nästan "glömma dem" tills de når den höjd du vill ", säger Poppe.

Fallande eller Evergreen

Det första valet som många människor står inför är om de vill ha en häck som stannar grönt året runt, eller en där bladen faller av när hösten kommer.

- Det som är mest populärt för tillfället är utan tvekan vintergröna häckar, till exempel den populära "national hedge" tuja, säger Poppe.

- Inte bara för att du har samma skydd mot syn och ljud under hela året, eftersom dessa häckar inte har löv som faller men också för att de kräver lite arbete. Till exempel behöver du inte raka löv efter hösten fall.

Ett plus med lövhäckar är att de vanligtvis bosätter sig och växer snabbare än de ständigt gröna varianterna, förklarar trädgårdsmästaren.

- Target växer långsamt, men lämnar bättre avskärmning, och kräver mindre arbete.

Öppenhet och bullerbekämpning

zonindelad: Det lönar sig att lära sig lite om herdighetssoner innan du börjar plantera i trädgården. FOTO: Plantagen

I tätbefolkade områden eller stora, bullriga vägar kommer att bli en viktig faktor för att bestämma den utsträckning i vilken säkrings skärmar för både transparens och buller.

- Barrträd bli slagna när det gäller screening ur sikte och buller, förklarar Poppe och fortsätter:

- Du får en tät häck, att de inte förlorar sina löv, och kommer därför att vara lika effektiva som innsyn- och bullerskydd året runt.

Å andra sidan, om du väljer en häck som förlorar löv på vintern, står det självklart att du inte får samma sköld vid denna tid på året.

Ladstein tror att för att uppnå det bästa skyddet buller, det är nog bäst att plantera en häck bestående av en kombination av lövträd och vintergröna buskar och träd. Experten tips om häck av bok eller bok.

- Vissa växter, som linden och beten, kan vara lika gamla som typiska vintergrön häckar av fat och gran.

- Dessa, även om de är löviga, behåll de löv som blir bruna hela vintern. Således har du också skydd för tillgång på vintern, säger Ladstein.

När de nya gröna bladen springer ut på våren, förlorar staketet de bruna löven.

- Det betyder att du faktiskt har en tight hedge hela året, även om det anses vara en löpande variant, förklarar Ladstein.

Ett annat viktigt element är höjden på häcken.

- Om ditt mål är att förhindra tillgång till ditt hus eller trädgården, bör stängslet, förutom att vara tätt, också vara relativt högt. Av den anledningen är det många som väljer den populära tuja häcken, rådgör Poppe.

UNDERHÅLL: Det kan vara värt att kolla lite runt olika typer av häckar i proportion till hur mycket klippning och underhåll de behöver för att hålla sig rena och fortsätta att växa. FOTO: Colourbox

Impervious

Om du aktern försöker hålla djuren borta, vare sig det handlar om rom eller grannens hund, det finns också sorter som är bättre lämpade än andra.

- En tät granheck fungerar bra för detta ändamål. Eventuellt en annan hedge som är svår att penetrera, som rosenbuskar fulla av taggar, tror Poppe.

Dekorativa häckar

För vissa är häcken avsedd att vara lite mer än ett dekorativt element i trädgården. Då finns det många som väljer en mängd olika blommor, som på sommaren ger din trädgård en vacker doft.

- Populärt val om du letar efter en vacker häck, är lila eller kaprifol, förklarar Ladstein tillägger:

- Lila är, förutom att njuta av fantastiska, också lätt att ta hand om, eftersom det kräver lite beskärning.

Rosebusker kan också fungera som en dekorativ häck, men växer inte lika högt över stora delar av landet.

- Kom också ihåg att en rosegård kommer att vara bar på vintern, förklarar Ladstein.

Det är också viktigt att ta hänsyn till ljus och skuggförhållanden om du planterar ett blomstak, påminner Poppe.

- särskilt när det gäller rosor, är det viktigt att välja rätt variant för hur mycket ljus häcken blir, eller om det är mer i skuggan, som i de fall där till exempel en kombination häck med bærtrær och rosenbuskar, tillägger hon .

Andra doftande häckar du kan använda i trädgården är lavendel och isop.

TUJA: Det populära Tuja-staketet smyckar många norska trädgårdar. FOTO: Informationskontor för växter och blommor.

Källa granne problem

En annan sak att tänka på är om du vill ha en häck form snitt eller en variant som är spretigt.

- Detta påverkar flera faktorer. Inklusive mängden arbete och underhåll för att lägga i häcken, förklarar Ladstein och fortsätter:

- Svagt växande lövfällande häckar behöver inte trimmas mer än en gång om året, andra behöver en större beskärning i slutet av vintern, från mars till april, och en mindre stabbing och reträtt på sensommaren, vilket naturligtvis kräver mer än bara en beskärning.

Andra häckar, som barrträd och gran, bör borstar smidigt för att vara trevliga.

- barrträd är just det, träd , säger Poppe tillägger:

- att de faktiskt kan hamna flera meter hög. Tuja, till exempel, kan snabbt vara sex eller åtta meter om det inte är skuret.

Just därför är det viktigt att klippa när du har önskad höjd på staketet.

- Om du sänker nackstödet många år sent, kommer toppen av staketet inte att vara särskilt vackert och du kan också skada staketet. En annan sak att tänka på är att det inte finns någon vintergrön växt som är både växer snabbt och "stannar av sig själv" när det gäller det magiska numret av två meter.

Så här måste den klippas om du inte vill störa mot grannen. Hekker är en vanlig anledning till att grannar är i krig med varandra.

- En stor del av konflikter som tilltalade Conflict rådet med träd och buskar och göra, informationschef medling, Gro Jørgensen, som tidigare nämnts att klicka bostäder.

- Då är det bland andra träd som är för hög och att skymma sikten eller solen, grenar som hänger över till grannen, gamla träd som granne är rädd kommer att bryta under höststormarna, löv från träden som skapar merarbete och liknande frågor, som skapar konflikt, säger hon.

Kom ihåg 2 meter regeln, Ladstein påminner oss.

- I tomtegrena har du inte häckar som överstiger detta.

UNDVIKA Nabo GRÄL: Hedges som växer vilt är en av de vanligaste orsakerna till buller grannar själva. FOTO: Colourbox

Klimat anpassad

Vi lever i en långsträckt land, och det är inte fel att säga att årstiderna och temperaturerna kan variera ganska så rejäl mellan de olika regionerna.Därför är det viktigt att komma ihåg att du måste ta klimatet och vad staketet kan tåla.

- Absolut. Ta reda på och fråga, det måste kunna plantera du live, bekräftar Poppe.

Trädgårdsmästaren förklarar att idag är många häckar och träd importerade, vilket är dåligt anpassade till det klimat vi har här i Norge.

- Leta efter växter med "E" -markeringar, dessa väljs speciellt med tanke på klimatet i landet.

arkitekt, trädgårdsentusiast och bloggare bakom trädgård blogg Mose Square, Anne Havåg Holter Hovind, håller med om att det är viktigt att notera att så kallade herdighetssoner.

- Norge är ett land med ganska stora skillnader i klimat och har därför delat in landet i olika herdighetssoner (klimatzoner) baserat på hur lätt det är för en växt för att överleva i trädgården, förklarar hon klicka bostäder och fortsätter :

- H1 är de mildaste delarna av landet, medan H8 är de delar av landet som har störst klimat. Detta innebär att om du har en trädgård i H4, så bör i teorin alla växter från H4 till H8 komma överens med dig, medan anläggningar i H1 till H3 är mest sannolikt att strejka under vintern.

Norges zonavdelning bygger på vintertemperaturer, huruvida det är snöigt och hur länge växtsäsongen är.

- Observera att sonkartan är en grov uppskattning, din trädgård kan ha bättre eller sämre ärlighet än vad kartan indikerar, påminner Havåg Holter-Hovind of.

Och du kan faktiskt ha flera olika klimatzoner i samma trädgård.

- Upp till väggen på huset där det finns en ihålig och där grundmuren lagrar lite värme, finns det bättre förutsättningar än ute på den öppna gräsmattan, säger trädgårdsblockern.

Alternativ till Tuja

Älska det eller hata det (och många erkänner till sist!), Men Tuja har på många sätt blivit Norges "nationella hedge". Mycket på grund av hur lätt det här staketet är och det faktum att det blir grönt under hela året.

Men om du har tröttnat på tusen och tusenåringar och vill ha något annorlunda i ditt eget hus, behöver du inte förtvivla. Enligt Poppe finns det många bra alternativ. Här är fem av dem:

1. Bok (Fagus sylvatica)

Boken är väl lämpad i södra Norge och längs kusten till Sør-Troms. Den har vackra höstfärger. Bok är också ett bra alternativ. Det förlorar bladet sent, och det är därför trevligt på vintern också.

2. Lind (Tilia cordata)

Dedikerad till H5, men känner inte så bra i vind och storm. Häcken har en vacker grön färg på våren och stannar bra i flera år.

3. Syrin (Syringa)

Den vackra och doftande sirapen är för många lukt av sommar. Växten är väldigt hård trots sitt något känsliga utseende, och är idealiskt för säkring.

4. Beehive (Carpins betulus)

Detta är en av Pops egna favoriter. Tillbringar en viss tid växande, men ger en fin snäv häck och har vackra färger på hösten. Klar till H4.

5. Spirea (Spiraea)

Vacker och blommande på sommaren är denna växt också ganska hård och gillar direkt solljus. Graden av ärlighet varierar något beroende på vilken typ av Spirea du har köpt.

ADVERT

Mest populära