All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Undvika fuktfällor i badrummet

Frisk luft är det bästa botemedlet för fukt. Kom ihåg att flyga ut varje dag - även vintertid. Du bör också andas varje gång du har lagat mat och när du duschar.

Det begränsar mängden fukt, mögel, dammmidd och skadliga ämnen i luften.

Air hindrar fukt

Det är viktigt att det är en jämn ström av luft från vardagsrummet för att dämpa rum som kök och badrum - även när dörrarna är kvar.

En öppning under dörren är en enkel lösning - du kan till exempel ta bort tröskeln.

Håll utblåsningar och ventiler öppna och håll dem rena. Det är viktigt att luften passerar fritt.

Luftkanalerna ska vara ganska stora och på höjden har två sluttningar på 45 grader. Kontrollera luftkanalerna i taket.

Läs också:

10 saker du måste veta innan renovera ditt badrum

Om du inreda ditt badrum eller bygga nytt? Här är de tips och regler du måste kunna få innan du börjar.

Fukt kan orsaka mögel, och det kan helt enkelt förstöra ditt hus. Det är svårt att veta, även om huset är för fuktigt, är lukten vanligtvis det enda du märker.

Target fuktighet med en hygrometer, som kan köpas för en femtio lapp och uppåt f. Ex byggare butiker. Fuktigheten bör vara cirka 30-60 procent: vid den låga änden av skalan på vintern och på hösten på sommaren.

För välisolerad

Om du renoverar ett gammalt hus för att göra det stramare, kommer en del av naturventilen att försvinna.

Därför är det mycket viktigt att du ofta luftar eller installerar ett ventilationssystem. Många hus får formar efter att de har blivit tätare, eftersom inomhusklimatet ofta glömmas bort i processen.

Kallrummen drar varm luft och när den heta luften kommer in i ett uppvärmt rum, stiger den relativa luftfuktigheten och orsakar kondens.

Temperaturen i ett rum får aldrig understiga 17 grader, och det bör inte vara mer än 4,5 grader skillnad i varma och kalla rum i huset.

Källor: Norska skadedjurskontrollen, Inneklima. com, bygg- och energieffektivitet och energibyrå.

Läs också:

Åtgärder mot fukt i källaren

Fukt i källaren måste bekämpas för att undvika både byggnaden och hälsa. Dränering är ett vanligt sätt att lösa problemet, men det finns även andra åtgärder ...

Tvätta och torka syndare

Tvättmaskiner och torktumlare kommer alltid avger fukt, och det är viktigt att det finns god ventilation i rummet de placeras .

Kläderna ska torkas ut - eller i torktumlare, så att fukten inte löser sig i huset. En typisk tvätt på 5,6 kg kläder förångaren 2, 25 liter vatten samtidigt som hänger på klädstreck och fukten kommer du inte inomhus? Undvik också att torka kläderna över ugnarna.

Kondens torktumlare kan vara stora fukt syndare, eftersom en del av dem avger en förvånande mängd fukt. På etiketten står det något om trumkondens förmåga, och det uttrycker hur mycket fukt som finns kvar i luften som blåses ut i rummet.

Om kondenskapaciteten är för dålig kommer det att finnas för mycket fukt i rummet. Detta resulterar i ökat behov av ventilation och högre uppvärmningskostnader.

Om torktumlaren ska vara i en källare eller ett rum som är känslig för fukt och inte har naturlig ventilation, rekommenderas att det borde ha kondens klass A.

Se också:

Fans för en bättre inomhusmiljö

Riva av spegeln när du kommer ut ur duschen? Rädd för fukt och mögel? Fuktstyrda fläktar i badrummet gör dig och ditt hus må bättre.

Kondenskapaciteten är märkt från A till G

A = minst 90% av fukten dras ut ur luft som kommer från torkaren.

B = mellan 80 och 90% av fukten avlägsnas.

C = mellan 70 och 80% av fukten går vilse.

D = mellan 60 och 70% av fukten extraheras. Det är inte längre tillåtet att marknadsföras torkar med sämre kondens förmåga än D.

Rengöring filter!

Det finns vanligen två ställen du behöver för att rengöra en kondensatortork. De flesta människor är medvetna om luftfiltret, vilket bör hållas rent och kontrolleras varje gång du har torkat kläder.

I många kondensatrommar ska kondensorn rengöras med jämna mellanrum - det vill säga tvättning i vatten (se bruksanvisningen). Vissa kondenstorkar har självrengörande kondensor, och vissa har en lampa som tänds när det är dags för en rengöra.

När filtret och / eller kondensatorn är igensatt, skickas överskottsfuktighet in i rummet och energikonsumtionen av torken stiger.

ADVERT

Mest populära